Thursday, April 30, 2020

Život pravednika








Ima li trenutaka u kojima Ti nemam ništa za reći ili pitati? Ima.
To su neki trenuci kada te posjedujem svom raspoloživom snagom svojom, Gospodine moj, Otkupitelju moga života, mojih dana što se nižu poput jedne neokrnjene cjeline kada sve teče, i život mi teče poput rijeke, a ja gledam jednu točku na toj rijeci; blaženi život, blagoslovljeni život. Ti si tu i ja šutim, a Ti mi se daješ. Za Tvoju ljubav nema niti riječi, niti osjećaja, niti spoznaje, a sve to u jednom komadu dobivam od Tebe i, u Tebi, jednostavno jesam, svjesna svoje zahvalnosti zbog koje, dobro znaš, samo osluškujem i šutim.
Savršeni red obilježje je mojih dana, istinski mir i velika snaga, bezbrižna radost. To mi se nije događalo često, a sada se događa redovno.


Ako je Krist u vama, tijelo je doduše mrtvo zbog grijeha, ali Duh je život zbog pravednosti. Ako li Duh Onoga koji uskrisi Isusa od mrtvih prebiva u vama, Onaj koji uskrisi Krista od mrtvih oživit će i smrtna tijela vaša po Duhu svome koji prebiva u vama.” Rim 8,9-11

Duh je Život zbog pravednosti. Pravednik si, Isuse, uzorni Pravednik vjernoj duši. Od premnogih Tvojih imena, ime Pravednik imaš po svojoj volji koju si podložio Očevoj volji i otišao na križ, na žrtvu za otkup ljudi od grijeha i smrti jer to je bila želja i volja Božja. I kao što Bog opravdava vjerne po njihovoj vjeri, tako i Tebe uzdignu kao najvećega Vjernika, opravdanog po djelu u vjeri u Očevu volju i riječ.

Mnogi bi rekli da su pravednici i bez vjere.
Tko misli da je pravednik, tomu nije potreban liječnik, Onaj koji otpušta grijehe i zove na vječni život.
Ti pravednici misle da će se po svojoj pravednosti spasiti bez pomoći Tvoje Crkve. A ona tumači pravedniku da je veliki grešnik, da se pokaje i slijedi Tebe te tako od onog pravednika zaista nastaje vjerna i opravdana duša.
Jer jedino tako nekako se može razumjeti rečenica da je Duh, Bog Duh Sveti, ono što znamo, to jest da je Život, da daje život vječni vjernoj i opravdanoj duši i to upravo po tome opravdanju od grijeha jer grešnici smo svi i smrtnici smo svi zbog naših grijeha. Opravdanje od grijeha jednostavno čini smrt nepotrebnom jer kada je duša opravdana, više nije grešna i nije više u raljama smrti, to jest možda i u raljama muka paklenih. A muka paklena je misliti da je čovjek pravedan i po tome živjeti, a ne biti vjernik, onaj koji koristi sakramente Katoličke Crkve i vjeruje da si Ti, Isuse, Božji Sin i ustima tu vjeru ispovijeda. Do posljednjega daha vjerna duša treba sakramente kako bi se moglo provesti to opravdanje po vjeri i vjerskom životu i kako bi čovjek otišao u nebesa, k Tebi u potpunosti.
Ta nebesa živimo već sada, ovdje.
Duh je u nama Život, život vječni, vječnost i to zbog toga što smo opravdani i pažljivo slijedimo Tvoju riječ, Isuse Kriste.
I Duh prebiva u nama da nas jednoga dana s Tobom, Isuse, uskrisi na blaženi život čiju anticipaciju živimo danas na zemaljskom i vremenitome tlu. 30.04.2020. 11:46

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts