Tuesday, December 12, 2023

Ne boj se uzeti Mariju



A rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše nađe se trudna po Duhu Svetom.

A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti.

Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: »Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.

Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.«

Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku:

Evo, Djevica će začeti i roditi sinai nadjenut će mu se ime Emanuelšto znači: S nama Bog! 

Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu.

I ne upozna je dok ne rodi sina. I nadjenu mu ime Isus. (Mt 1,18-25)”.





Ne boj se uzeti Mariju. Dijete koje Marija nosi pod srcem doista je od Duha Svetoga.

Mariju je doista osjenila sila Boga jer bijaše čista i čedna, bez grijeha začeta, bez ijednoga grijeha počinjenoga u čitavom životu. Znaš li što to znači? Kad se krstiš, ima nade, sve ovisi o tvojoj dobroj volji. Hoćeš li iskoristiti priliku, tako jedinstvenu u svome životu, i krenuti od nule, iz početka? Jer kad Isus oprosti grijehe, On te zapravo spasio. I kada kaže: Idi i ne griješi više, to znači da je zaista jednoga dana moguće ne griješiti. Biti blažen na ovoj zemlji, počivati u kraljevstvu nebeskom, u kraljevstvu mira i radosti, pravednosti i svjetla Gospodnjega.

Zato je Isus i načinio Mariju tako velikom i skromnom, svetom, da bi za sebe i svoju svetost imao pravu pravcatu Majku prilikom utjelovljenja u krilu Djevice kada ju osjeni sila Duha Svetoga, a ona reče: Neka mi bude po riječi tvojoj, Gospodine. Tako je začela Isusa.



Ne boj se uzeti Mariju, ona je dobila čistoću, ona je pristala i rodila Boga našega, Riječ je tako Božja postala tijelom. Ona je s mužem Josipom živjela u čednom i čistom bračnom spoju. Isus ih je štitio. Ta, ne misliš valjda da im je sve išlo glatko u životu? Ne, nikada. Nitko im nije vjerovao. Rekli su da ih je potrebno ubiti sve, kamenovati, a Herod koji bijaše namjesnik dade čak poubijati svu djecu do dvije godine dok je sveta obitelj bježala od njega u Egipat.



Ne boj se uzeti Mariju, ona nije imala ništa, a rađala je u štali, pokraj magareta svojega, tamo gdje se stoka odmarala, a Josip ju držao za ruku. Nikada gotovo ništa nisu imali, ali Josip je radio za sve njih.

Jedino što je bilo dragocjeno dali su im oni magi što su ih pronašli pomoću zvijezde, kraljevi sa svih strana ekumene. Dobili su zlata za Isusa, Kralja. Dobili su tamjan za Isusa, Svećenika. Dobili su mirtu za pomazanje tijela Isusa raspetoga. To im je bio dar koji ih je podsjećao da će se u životu napatiti. Ali nadu i vjeru, i pouzdanje u Boga nikada nisu gubili.



Ne boj se uzeti Mariju, ona je predala Isusa Bogu Ocu da sve bude po volji Boga na nebesima, prošla je svaki Isusov čas u životu, tugujući s njime, plačući ili se radujući. Ili oboje u isti mah. Jer znali su da je plaća za ono što čine toliko velika na nebesima i na zemlji da je čitavo čovječanstvo neće nikada moći prebrojiti.



Ne boj se uzeti Mariju, pohrani je u svoje srce i pusti je da te vodi, potpuno joj se prepusti, obožavaj Boga i pobožno vrši sve njegove riječi i zapovijedi. Sjeti se, ima nade, jer da je nema, ne bi nam bilo ni Svetoga pisma. Jer što ste došli gledati u pustinju kad je iz nje izašao Ivan Krstitelj? Lijepa ruha ste gledali, ili bogate trpeze s raznolikim jelima. Ne, tražili ste proroka. I on i mnogi proroci, Izaija, Zaharija, Mihej, Ezekiel, Daniel, Jeremija, Ilija naviještali su dolazak Mesije, Sina Čovječjega, spas za svakoga tko mu povjeruje, a ludost za pogane mnoge i sablazan za mnoge Židove. Proroke su ubijali.



Ne boj se uzeti Mariju jer u njezinom krilu si siguran, blažen, bez straha od smrti koji dolazi od ovoga svijeta jer mnogi su ljudi ogrezli u grijesima – naravno da ih je strah smrti i boje se zbog toga čitav život.

Marija je odozgo odakle silazi Sin Božji Isus, ona te štiti i čuva sa svima svetima i anđelima, s našim preminulima koji mole za nas. Ona nije od svijeta, ali ćeš je naći lako u svijetu, naročito kada povjeruješ svemu što ti govori jer ona govori istinu kakvu ovaj svijet i ovaj naraštaj ne može niti čuti. Spasi se i ne boj se uzeti Mariju u svoje srce.



Ona je kod Isusa na nebesima, ona je u njemu dok se Isus nastanjuje u srcima vjernika. Ne boj se, samo vjeruj: Isus je uskrsnuo i mi ćemo uskrsnuti. Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom, ona ti je putokaz do Isusa u Duhu Svetom u kojemu imamo otkupljenje Pravednika, Sina Božjega po kojemu svi dolazimo Bogu Ocu na Posljednji sud, na izbor blagoslova ili prokletstva.

Ne boj se uzeti Mariju, ona će te pratiti i braniti svaku tvoju riječ i dobro djelo na Posljednjem sudu.

Marija je sva čista. Bog je zove Milosti puna. To znači da je potpuno čista, potpuno bezgrešna, potpuno blažena i da je najsavršenije stvorenje Božje, a toliko je vjerna svome Sinu, potpuno, da se u svojoj skromnosti i poniznosti brine za najpotrebnije, za grešne i teške grešnike, za one koji su zanemareni. Marija otvara svoje ruke svakome, potpuno, baš svakome da bi ga utješila, dovela u milosrđe Božje i omogućila svakome potpuno sigurno spasenje.

Pa ako bi koja majka i zaboravila svoje dijete, Bog zaboraviti nikoga neće, naročito kad ima našu nebesku Majku za posrednicu. 10.12.2023. 13:22






 

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts