Friday, March 6, 2020

"Da, Gospodine, evo me!"



Čovjek nije pao s neba.
Kada je Bog odvojio nebo od zemlje i kada je odvojio vode od voda te stvorio na zemlji kopno, nastade, po riječi Božjoj u Duhu Svetom, Zemlja naša pa čovjek, Zemljanin.
Od praha zemaljskoga i daha svojega stvori Bog čovjeka.
Poslije svoje pobune protiv Dobra i Istine, poslije svojega prvoga grijeha, čovjek postade mukotrpno vezan za zemaljsko iako mu je Bog namijenio gospodarenje u blagostanju.
Bog, svako Dobro i Istina, protumači čovjeku da se mora pomučiti oko svoje zemljoradnje i oko svoga rađanja potomstva kako bi preživio jer čovjek je zbog svojega grijeha postao običan smrtnik.
Tako je blagostanje postalo mukotrpno zalaganje. Čovjek smrtnik postade vezan za svoje grijehe, za svoju muku, za svoj trud i rad, a onda i za svoje plodove, za svoje žito od kojega se hranio i preživljavao.


No, nakon izvjesnog vremena, Bog je stvorio i zemaljsko Utjelovljenje sebe samoga kako bi poduzeo sve za izbavljenje čovjeka od grijeha i smrti. Stvorio je bezgrešnost svojoj zemaljskoj Majci i Roditeljici kako bi se u Duhu Svetome utjelovio u njezinome bezgrešnom krilu da postane živi Kruh za sve ljude, da se preda ljudima za hranu.
Kao što je čovjek proizvođač kruha svoga svagdašnjeg, tako je Bog stvoritelj Žita i čovjeka, čak i rada ljudskoga jer kad je čovjek u grijehu, Bog je taj, Duh Kristov, koji čovjeku daje poticaj i želju da se riješi grijeha svim svojim snagama i svojim radom, uz Božju pomoć.
Tako je Bog Stvoritelj svakoga stvorenja, svih ljudi; Bog je Stvoritelj roditelja Marijinih, Joakima i Ane u čijoj je ljubavi očistio Bog Djevicu Mariju od svake ljage Prvoga grijeha već kad su je začeli. Marija se rodi kao Bezgrešno Začeće ljudsko.

Kao što je ova Zemlja bila čista dok čovjek nije sagriješio protiv Boga, tako je i Majka Marija nevina za zlo, čišća od sunčeve svjetlosti, sjajnija od najsjajnije zvijezde pa ju Sin Božji, Isus Krist, okruni kad je, čistu, uze na Nebo na kraju njezina zemaljska života. Okruni je kao Kraljicu Neba.

Marijina zasluga je samo jedna, ali i presudna za ljudski rod. Ona je Bogu rekla „Da”.
I kao što se čovjek, kriv za grijehe, preporodi kada mu Bog oprosti grijehe, tako se Marija, slobodna od grijeha, preporodila Utjelovljenjem kada ju je osjenila sila Duha Svetoga da začne Spasitelja svega svijeta i svih ljudi, grešnika, osuđenih po pravdi Boga na smrt.

Marija, od onoga trenutka kada je odgovorila Bogu: „Evo službenice Gospodnje! Neka mi bude po riječi Tvojoj, Gospodine!”, preporodila se od djevojke iz naroda u Kraljicu Neba, na vječni kraljevski život, ali i na mučnu ljudsku i nadnaravnu bol. Tada Marija, jedino bezgrešno ljudsko stvorenje na svijetu, počinje svoj put na kojemu će se pokazati kao Kraljica na nebesima i kao Majka svih ljudi.
Marija je Majka Boga, ona je čisto Utjelovljenje kao što je ova Zemlja utjelovljenje Božje volje i Božje Riječi.
Po riječi Božjoj postade čovjek, postade Zemlja i postade Marija izabranica Majka, a po ljudskoj volji Marijinoj i po ljudskoj riječi Marijinoj postade Marija roditeljica Sina Božjega koji od nje uze ljudsko obličje, čovještvo, te Marija postade Majka Božje Riječi koja je Isus Krist.
Bog je rekao i stvorio, a Marija je slušala i primila.
Prihvatila je u najsjajnijem smislu Boga: svojom čistoćom, ali i svojom vjerom koju je običnom čovjeku i grešniku teško u životu održati, nemoguće.
Marijino djelo je posluh i prihvaćanje, njezino primanje Boga je najmoćnije ljudsko djelo na svijetu.
Pomoću Marije, Kraljice i njezine snažne i sjajne vjere i poniznosti kojom je primila Božju Riječ, Isus se mogao utjeloviti u njenom krilu po Duhu Svetom.

To je bilo Božje uzemljenje, snažan silazak Boga s nebesa na Zemlju i u zemlju, s nevjerojatnim naponom božanske ljubavi i snage kojom je promijenio sve, čitav svijet, kopno i more, vremenski tijek i čovjeka, sve ljude.

Križ Kristov na Zemlji postao je najveći i najmoćniji znak, simbol i dokaz Boga, Njegove vječnosti, dobrote, ljepote i svekolike istine. Božja živa Riječ, zemaljski i uskrsli Isus, najljepši je dokaz da je Istina jedna za sve,
da je Pravednost i Pravda ista za sve jer ona je Jedini pravi Bog i Božanstvo.

Križ Kristov na Zemlji je Djevica Marija, Bezgrešno Začeće kao uzor svim ljudima,
Kristova Crkva kao put svim vjernicima i ljudima dobre volje.

Križ Kristov sa ove Zemlja proteže se čitavim svemirom kao Kristovo Preobraženje koje On donosi svijetu.

Krist ne mijenja zakonitosti, ne mijenja pravila, ne mijenja logiku, ne mijenja jezikoslovlje;
Krist ne poriče ništa stvoreno već nadograđuje sve što jednom postade po Gospodinu.

Isus Krist mijenja ljudsko srce, to jest zemaljsko rezoniranje čovjeka koji i tada, kada sve zna, ne nalazi uvijek pravi smisao i raspored svojih spoznaja. Čovjeku su sve spoznaje na dohvat ruke, ali Krist je taj koji mu daje nadahnuće da sve poreda i posloži onako kako je pravilno, a to znači kako vrijedi za sve ljude, za sva mjesta i za sva vremena.

Krist mijenja naša dvostruka mjerila, On donosi mjerilo nad svim mjerilima: ljubav i milosrđe. A ljubav i milosrđe jesu alati za rukovanje svim spoznajama i tajnama svijeta.

Zato je Blažena Djevica Marija i mogla u Duhu Svetome odgovoriti samome Bogu, koji ju je stvorio, onaj svoj „Da, Gospodine, evo me!”.
Bog je u Mariju imao neograničeno povjerenje i vjerovao je i nadao se da će Marija, slobodna od svake ljage grijeha, sigurno odgovoriti na Njegovu prošnju na najidealniji mogući način. 06.03.2020. 12:38



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts