Saturday, February 17, 2024

Krštenje Duhom Svetim i ognjem


 

Noa i svi njegovi spasiše se u korablji od potopa.

Noa je preživio potop jer bijaše pravednik.

Potop je praslika krštenja onih koji se obrate sa svoga puta na Božji put.

Bog i Noa sklopili su tako vječni savez kojemu je vječni pečat bila duga koja se pojavila na nebu kao znak novoga i drugačijega života, kao znak Noina obraćenja i krštenja.



Gospodin Isus se krstio u rijeci Jordan gdje ga je Krstitelj označio za narod Jaganjcem Božjim koji oduzima grijehe svijeta. Krštenje Isusovo je praslika novoga saveza kojega će Isus uspostaviti sa svim ljudima koji mu povjeruju. Kao običan čovjek Isus se krstio i otišao u pustinju suočiti se s kušnjama kao običan čovjek.

Poslije toga razglašavao je svim ljudima da se obrate sa svojih puteva na Božji put i da vjeruju Radosnoj vijesti (evangelion) o kraljevstvu Božjem koje se našlo među njima, grešnicima što je značilo da će se krstiti tko se obrati i to vodom i ognjem Duha Svetoga.



Jaganjac Isus otišao je na križ da usmrti svojom smrću sve naše smrti, smrti od grijeha i u grijesima, ali da nije poslije još i uskrsnuo, nitko ne bi saznao za ljubav Boga koji se približava vrlo tijesno ljudima i kojemu se ljudi klanjaju u Duhu i istini.

I, kao što se Crkva Kristova rodila iz smrti Isusove, iz probodenoga srca Isusova odakle je potekla krv i voda, tako i svaki obraćenik mora započeti svoje spasenje krštenjem, savezom s Gospodinom, bio pravednik ili zločinac, u svakom slučaju slijedi mu povratak sa svojega staroga puta na put Boga. Krštenje može dobiti u kršćanskoj Crkvi na koju je Gospodin poslao Duha Svetoga i na sve ljude nakon svojega uskrsnuća i uzašašća na nebo gdje kraljuje s Ocem nebeskim.



Upoznati Boga bez Crkve Božje se ne može ukoliko čovjek ne pogine za Boga i radi Boga koji je Istina i Pravednost, i Ljubav i Život.

Bog želi da živimo, da imamo života u izobilju što bi značilo da primamo darove Duha Božjega, da nam ne propada vrijeme u grijesima ili lijenosti i nečinjenju pravednosti.



Ivan Krstitelj je rekao da on krsti vodom, ali da Isus krsti Duhom Svetim i ognjem.

Tko se ne obrati u ognju Duha Svetoga, taj prima krštenje da bi upoznao Boga u vatri Duha Svetoga.

Tko ne moli u Duhu i istini, taj tek mora upoznati Boga u Isusovoj vodi i ognju.

Tko ne prima sakramente Pomirenja i Euharistije ognjem Duha Svetoga, može mu se dogoditi da ostari, a da ne upozna Boga.



Tko ne prima sakramente Katoličke Crkve i ne prati zapovijedi Boga, a misli da se dobro poznaje s Bogom i uvijek se s njim dobro razumije, taj živi u iluzijama.

Jer krštenje ognjem Duha Svetoga jedino donosi stvarnog Isusa u naša srca. 17.02.2024. 22:05



Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem (Mt 3,11).”



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts