Saturday, February 10, 2024

Ljubav prema Bogu

 


Ljubav je važna u životu, ljubav prema ispravnim stvarima, motivima i ljudima, prema istini koja je također važna. Ljubav prema istini vam ne dopušta da se predomislite. Ljubav prema Božjim zapovijedima vas održava i oslobađa. Bog je ljubav i jedini je ispravan motiv za našu ljubav. Kada kroz Boga gledate, ljude možete ljubiti, siromahe možete pomagati, istinu možete govoriti, Bog vas posvećuje, otkriva se i daruje vam se, služi vam, na primjer, kao zaštita. I tako vas vodi spasenju.


Znam jednu jako izvjesnu činjenicu.

Ljubav prema istini i duhovitosti, prema pisanoj riječi može biti puno jača od obične naklonosti i milosrđa prema ljudima siromasima. To nije grijeh i to je moguće. Ljubav ne zahtijeva uvijek mrtvljenje čovjeka, ona, naprotiv, čezne za kompletnim ljudskim snagama, osim požuda očiju i srca, osim pohlepe i idolopoklonstva, osim oholosti i slično.

Znam još jednu jako izvjesnu činjenicu: više od polovice stanovništva neće razumjeti to što tvrdim. Ili će pogrešno razumjeti.


U ovom svijetu nije dopušteno odvajanje muža od žene, nije dopušteno pojaviti se na domjenku kao siromah nego pristojno i prikladno, nije dopušteno imati svoje osobno mišljenje o svemu.

Ali zato jest dopušteno i poželjno puno toga tajiti, lagati, krasti siromasima, maltretirati obitelj. Te potonje stvari nisu sramotne, ali siromaštvo i rastava su sramotni, a iskreno izražavanje također.


Strasti također ako su usmjerene marljivom učenju i radu, poželjne su.

Ako su usmjerene na uništavanje ljudskog života i dostojanstva, zabranjene su.


U ovom svijetu, u ovom društvu nećete uspjeti, (a po uspjehu vas vole i cijene), ako ste iskreni, ako ste darežljivi, ako ste siromašni, ako živite usamljeno.


Štoviše, naći će načina da vas se riješe jer na vama smiruju svoju savjest, vi ste žrtveni jarac.

I zbog toga, Bog vas prima kao najdragocjenije blago jer vaša žrtva je nevina, žrtva bespomoćna i bezazlena stvorenja, mada istina uopće nije bezazlena. Isus vas prima i dovodi k sebi. Vaša žrtva nije nevina zato što ste vi nevini nego zato što su od vas drugi ljudi načinili žrtvenoga jarca.

Radujte se u Gospodinu.

10.02.2024. 00:11


Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav niti je rijeke potopiti. Da netko daje za ljubav sve što u kući ima, taj bi navukao prezir na sebe (Pj 8,7).”

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts