Saturday, January 29, 2022

Davidovo srce

 



Ta ništa nije zastrto, osim zato da se očituje; i ništa skriveno, osim zato da dođe na vidjelo!” Mk 4,22



Skriveni grijeh kralja Davida veoma nam je zanimljiv jer je to grijeh vrlo pozitivne osobe, moralni pad silnoga junaka u svim ratovima i u boju koji je izvojevao za svoj narod. Kralj David ujedinio je sjever i jug plodne Obećane zemlje koju je Gospodin Bog bio predao svome Izabranom narodu nakon njihova izlaska iz pustinjskog života, ali je narod bio malo nevjeran, neposlušan i razjedinjen. Kralj David je velikan kao što je nama značajan kralj Tomislav koji je, između ostaloga, poznat po tome što je štitio udovice i siročad.

David se u borbama čvrsto držao svoje vjere i nikada nije počinio nešto što ne bi bilo prikladno za ponosnoga i poštovanoga ratnika. Gospodin mu je govorio kako da se bori i pratio ga u stopu.

David je također imao i svoga proroka i savjetnika, imao je uza sebe proroka Natana koji mu je govorio Božje riječi, upućene posebno njemu, kralju svoga naroda kojega je Gospodin sam izabrao jer bijaše David inače pun vrlina i neporočan, pastir koji je ispjevao silne psalme što nas upućuje na to da je imao sluha za prosti vjernički puk, a zna se i da je bio dobar prijatelj te vrlo hrabar u svome pouzdanju u Boga jedinoga kad je praćkom savladao golemoga naoružanoga Golijata.

U poznijim godinama, kad je Sjeverno i Južno kraljevstvo obilovalo blagostanjem i kada se kralj David počeo opuštati od silnih ratova s okolnim neprijateljima, nekadašnji čedni čuvar ovaca i psalmist, slavni i omiljeni pastir naroda usudio se najozbiljnije zaljubiti.

I Gospodin pošalje Davidu kušnje. Postavi mu pred oči ljepoticu i smjernu ženu, poželjnu pred svačijim pogledima i ona se svidje kralju koji se raspitao odmah o svemu što se ticalo te žene.

Bijaše to Bat-Šeba, žena Davidova vojskovođe.

David je imao žena i sve su mu bile na raspolaganju. No, ovoga puta Gospodin mu u srce postavi veliku čežnju za Bat-Šebom. Bijaše ona sama u kući jer joj je muž neprekidno provodio vrijeme na prvoj crti obrane kraljevstva.

I grijeh uđe u Davida, želja je u njemu već rasla preko svake mjere i vrlo brzo David uredi sve kako bi se s njom sastao. Od prvog pogleda izraste nedjelo u očima Gospodnjim.

I, kako bi pokrio Bat-Šebinu ranu trudnoću, David se potrudi da pozove njezinoga muža Uriju s prve crte da ode doma ženi i da se malo odmori.

Grijeh u Davidu je već nekontrolirano izrastao. Gospodin je pustio uzde nad svojim vjernikom i kraljem naroda kako bi dao prilike Davidu da se sabere i zastane na putu u propast te da se vrati Bogu. David se mogao povući u tom trenutku, ako ne i prije.

Urija je bio previše vjeran i pošten te nije htio prenoćiti u svojoj kući već je proveo noć na laganoj straži pred Davidovom rezidencijom.

Tada, naravno, David više nije bio svoj. Grijeh ga je počeo potpuno opsjedati, Davidovo nevino srce palo je pod napastima, srce koje je od najranijega djetinjstva do poznih godina, u ljubavi za Boga, plamtjelo čistoćom, vjerom i silnom borbenošću protiv grešnih neprijatelja koji se nisu borili pošteno, a nisu niti vjerovali u jednoga Boga već su bili mnogobošci.

Svima je Davidovo srce odolijevalo, a također je ostalo čisto i čedno pred mnogim dobrim i lijepim ženama.

No, pod vlašću Grijeha kralj je David sredio da Urija ode natrag na bojište te da ga tamo pošalju samoga gdje je najžešća neprijateljska vatra kako bi Urija nastradao. Zaista, David bez vidljive grižnje savjesti postao je ubojica zbog nekontrolirane strasti. Ne onako kao u ratovima već u velikom afektu kao da je sam digao ruku na poštena vojnika i prijatelja i još gore od toga. Zapravo, gore od toga se nije moglo niti zamisliti.



1Gospodin posla proroka Natana k Davidu. On uđe k njemu i reče mu:»U nekom gradu živjela dva čovjeka, jedan bogat, a drugi siromašan.

2Bogati imaše ovaca i goveda u obilju.

3A siromah nemaše ništa, osim jedne jedine ovčice koju bijaše kupio. Hranio ju je i ona je rasla kraj njega i s njegovom djecom; jela je od njegova zalogaja, pila iz njegove čaše; spavala je na njegovu krilu: bila mu je kao kći.

4I dođe putnik k bogatom čovjeku, a njemu bilo žao uzeti od svojih ovaca ili goveda da zgotovi gostu koji mu je došao. On ukrade ovčicu siromaha i zgotovi je za svog pohodnika.«

5Tada David planu žestokim gnjevom na toga čovjeka i reče Natanu: »Tako mi živoga Gospodina Boga, smrt je zaslužio čovjek koji je to učinio!

6Četverostruko će naknaditi ovcu zato što je učinio to djelo i što nije znao milosrđa!«

7Tada Natan reče Davidu: »Ti si taj čovjek! Ovako govori Gospodin, Bog Izraelov: ‘Ja sam te pomazao za kralja nad Izraelom, ja sam te izbavio iz Šaulove ruke.

10Zato se neće nikada više okrenuti mač od tvoga doma, jer si me prezreo i jer si uzeo ženu Urije Hetita da ti bude žena.’

11Ovako govori Gospodin: ‘Evo ja ću podići na te zlo iz tvoga doma. Uzet ću tvoje žene ispred tvojih očiju i dat ću ih tvome bližnjemu, koji će spavati s tvojim ženama na vidiku ovome suncu.

12Ti si doduše radio tajno, ali ja ću ovu prijetnju izvršiti pred svim Izraelom i pred ovim suncem!’«

13Tada David reče Natanu: »Sagriješio sam protiv Gospodina!« A Natan odvrati Davidu: »Gospodin ti oprašta tvoj grijeh: nećeš umrijeti.

14Ali jer si tim djelom prezreo Gospodina Boga, neminovno će umrijeti dijete koje ti se rodilo!«

15Potom Natan ode svojoj kući. A Gospodin udari dijete koje je Urijina žena rodila Davidu i ono se teško razbolje.

16David se molitvom obrati Bogu za dijete: postio je, vraćao se kući i ležao preko noći na goloj zemlji, pokriven vrećom.

17A starješine njegova doma stajahu oko njega da ga podignu sa zemlje, ali on ne htjede i ne okusi s njima nikakva jela.” 2 Sam 12,1-17





Poslije svega kajanja i pokore David i Bat-Šeba izgubiše dijete, ali im se rodi budući kralj Salomon koji sagradi velebni hram Gospodinu Bogu.

29.01.2022. 10:01





Tada im Isus reče: »Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?«.” Mk 4,40







No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts