Friday, March 20, 2020

Duhovno potomstvo



Dozivao si, Bože moj, tko zna od kada i koliko puta si zazvao nečije ime. Zvao si Adama kada se sakrio od Tvoga pogleda jer je spoznao da je gol, bez odjeće. Tko je Prvome čovjeku, Adamu i Evi, mogao reći da su nedostojni ili neprikladni? Tko li im ukaza na prirodne činjenice? Tko li ih je naučio da ih zahvati strah i sramota?
Adame, gdje si?”, tražilo je Tvoje očinsko srce svoju djecu. I tada, golemo razočaranje; a znao si da će biti teško, znao si da će Te gnjaviti Pali anđeo sa svojom svitom, ali znao si da će ugnjaviti i Tvoju djecu, sve ljude, čitavo čovječanstvo.
I uredio si Rajski vrt.
I postavio si tamo i ukusno Drvo života, budući Križ.
Ali tada, morao si postaviti u raj i to nesretno Drvo spoznaje dobra i zla.
Vegetacija, flora i fauna, mnoge raznolike životinje, predivna i plodna zemlja, mnoštvo biljaka i drveća.
Tko bi, osim Tebe, Gospodine, mogao spoznati sve to što si stvorio?
Bolje bi bilo da se Tvoja djeca ne muče toliko. Bolje bi bilo zabraniti im da uče i nauče svo zlo i sve dobro. No, oni se dogovoriše da će kušati taj plod.
Tada, i poslije, dozivao si mnoge ljude, pravednika Abela, ali i nesretnom ubojici Kainu dao si pečat grešnika na čelo po kojemu su svi znali da si ga pustio da živi kako bi mu dao prilike da učini nešto dobro, da se obrati u Tebi, Oče svih pravednika i grešnika.
Dozivao si i Babilonce, ali Te nisu čuli. Ali tada, Noa Te čuo dobro. Došlo je stoga do nečega nalik onome krštenju vodom – opći potop. Krštenje novoga naraštaja.
I poslije, zvao si nekog bogataša u najplodnijoj i najljepšoj zemlji; zvao si Abrahama koji zbog Tebe ostavi dom i budućnost bogataša te ode u pustinju, vodeći se Tvojim glasom, glasom Tvoga srca u njegovom srcu koji mu je davao nevjerojatna obećanja nagrade zbog toga što Te je čuo i slijedio.
Kakva je radost za Tebe bio Abraham, Bože, Oče naš!
Kako je moralo biti lijepo obećati mu potomstvo koje će biti mnogobrojnije od zvijezda na vedrom pustinjskom nebu. Potomstvo onih koji Te čuju, koji Te slušaju, koji Te slijede!
20.03.2020. 17:03

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts