Wednesday, April 1, 2020

"Zdravo, kralju židovski!"







Patnje su Tvoje, Bože moj, neopisive, nedokučive.
Mnogi pišu, izvještavaju i govore o Tvoj Muci, Isuse; snimaju se različiti živopisni filmovi koji dočaravaju Tvoju okolinu za vrijeme Tvojega života i smrti na zemlji.
Ništa ne dočarava Tvoje boli i Tvoje srce, samo vjera i Pismo.
Prorok Izaija Te je opisivao kao Slugu Patnika.
Evanđelisti su vrlo šturi kod onoga časa kad su Te bičevali i zadirkivali, kada su Ti stavili krunu od trnja da Te probada do kostiju.

Evanđelisti su sve proživljavali u Tvojoj blizini, prostorno ili vremenski.
Možda nisu to mogli opisivati da ne malakšu od svih tih detalja Tvoje Muke; možda nisu mogli opisati kako si izgledao tada.


MATEJEV IZVJEŠTAJ
24Kad Pilat vidje da ništa ne koristi, nego da biva sve veći metež, uzme vodu i opere ruke pred svjetinom govoreći: »Nevin sam od krvi ove! Vi se pazite!« 25Sav narod nato odvrati: »Krv njegova na nas i na djecu našu!« 26Tada im pusti Barabu, a Isusa, izbičevana, preda da se razapne.
27

Trnova kruna

(Mk 15, 16–20; Iv 19, 2–3)
Onda vojnici upraviteljevi uvedoše Isusa u dvor upraviteljev i skupiše oko njega cijelu četu. 28Svukoše ga pa zaogrnuše skrletnim plaštem. 29Spletoše zatim vijenac od trnja i staviše mu na glavu, a tako i trsku u desnicu. Prigibajući pred njim koljena, izrugivahu ga: »Zdravo, kralju židovski!« 30Onda pljujući po njemu, uzimahu trsku i udarahu ga njome po glavi.
31Pošto ga izrugaše, svukoše mu plašt, obukoše mu njegove haljine pa ga odvedoše da ga razapnu.
Mt 27,24-31



MARKOV IZVJEŠTAJ
14Reče im Pilat: »Ta što je zla učinio?« Povikaše još jače: »Raspni ga!« 15Hoteći ugoditi svjetini, Pilat im pusti Barabu, a Isusa izbičeva i preda da se razapne.
Vojnici ga odvedoše u nutrinu palače, u takozvani pretorij, te sazvaše cijelu četu. 17 Ogrnuše ga skrletnom kabanicom, pa opletoše trnovu krunu i njom ga okruniše. 18 Tada ga počeše pozdravljati: 'Zdravo, kralju židovski!'. 19 I udarahu ga trskom po glavi, pljuvahu ga, pregibahu koljena i klanjahu mu se.
Mk 15,14-18


LUKIN IZVJEŠTAJ
10A stajahu ondje i glavari svećenički i pismoznanci optužujući ga žestoko. 11Herod ga zajedno sa svojom vojskom prezre i ismija: obuče ga u bijelu haljinu i posla natrag Pilatu. 12Onoga se dana Herod i Pilat sprijateljiše, jer prije bijahu neprijatelji.
Lk 23,10-12
Evo, on nije počinio ništa čime bi zaslužio smrt. 16Kaznit (išibat) ću ga dakle i pustiti.«
Lk 23,15-16


IVANOV IZVJEŠTAJ
1Tada Pilat uze i izbičeva Isusa. 2A vojnici spletoše vijenac od trnja i staviše mu ga na glavu; i zaogrnuše ga grimiznim plaštem. 3I prilazili su mu i govorili: »Zdravo, kralju židovski!« I pljuskali su ga.
Iv 19,1-3



Luka ističe u Isusovoj muci one crte koje će otada biti oznaka mučenika: okrepa Božje milosti u trenutku tjeskobe, šutnja i strpljivost pred optužbama i pogrdama, nedužnost koju priznaju i Pilat i Herod, zaboravljanje vlastitih patnji, prihvat raskajanog razbojnika, oproštenje Petru i samim progoniteljima (Dufour, str 601).
Božji naum spasenja prolazi kroz patnju i smrt Njegova Svjedoka



Kad se počnem prisjećati detalja o Tvojoj Muci koje sam čula ili čitala ili kad hoću malo istražiti, ta tema o Tvojem srcu i Tvojim ranama kao da se ne može ni dotaći, niti promatrati, niti zaokružiti što i nije ništa neobično.

Uvijek mislim tko sam onda ja da Te u Muci promatram, osim u liturgiji i kroz molitvu. A opet, to se ne može zaobići jer Tvoja je Muka za mene oslobođenje, Tvojom se modricom izliječilo čovječanstvo. Svetoj Brigiti objavio si da si primio gotovo šest tisuća udaraca i prolio više od trideset tisuća kapljica svoje Presvete Krvi. To je lijepo i dobro znati za spas od grijeha, patnje i smrti. No, tuđe kontemplacije mi mogu pomoći samo ako izmolim zagovore svih svetih i Blažene Djevice Marije, ako promatram žalosti i muke njezine.
Naravno, ne molim dovoljno, ne molim redovno, ne molim kvalitetno, a željela bih Ti biti blizu, proživjeti neki detalj koji me gane jače kao što me Cvjetnica gane. Dođe mi da zamolim anđela čuvara da me približi Križu barem na jedan tren, da Te prigrlim i da se Krv Tvoja prilijepi za moju odjeću, da Ti upijem i krv, i rane, i srce; i jauk, i uzdah. Ili da Ti pokušam vidjeti pogled kroz krvavu koprenu na Tvome licu.
Tada se sjetim Tvojih riječi, Tvojih djela i Tvoga života prema izvještajima Svetog Pisma.
Tvoje su riječi zapravo Tvoje milosrdno srce, Tvoj spasilački um.

Tako si žarko želio blagovati onu pashu sa svojim učenicima koje si neizmjerno i nježno ljubio. Kako si ih samo lijepo pripremio da bi Te mogli što bolje prihvatiti i doživjeti ustanovu Euharistije, ne sluteći toliku snagu simbolike, ne sluteći da su i sami postali simboli vjere Abrahamove, Mojsijeve, Ilijine, Esterine, Marijine i vjere kršćanske, kristovske vjere ljubavi, istine, milosrđa, slobode i ljepote nad ljepotama.

Proživjeti Tvoju Muku znači proučiti Bibliju od korica do korica, čitati je istraživalački ili znanstveno, vjerski i kao ljubavna pisma.
Od početka bio si naglašeno osjećajan, žalostan, ali dosljedan i pravedan. Bio si prepun opraštanja i, na molitve i zazive, ublažavao svoju ljutnju.

A poslije si zašutio kada su Te priveli po Tvojoj volji i po svojim zločinačkim naumima. Nisu Te poznavali, o, kako Te nisu poznavali?!

Do viđenja, kralju židovski.
Zdravo, Isuse Kriste, Kralju prostora, vremena i svih vjernih, živih i preminulih.
01.04.2020. 23:39

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts