Friday, April 3, 2020

Križ - jedan susret bez distance








Kad je Sotona natjerao Isusa na križ, poginuo je u Istini jer Krist je jedina Istina i jedini Pravednik koji, prepun milosrđa, oprašta ljudima grijehe.
Kada se susretnu Istina najveća i Otac laži, tada se Lažac sav spetlja i otkriva svoja nedjela.
Križ je mjesto susreta Dobra i Zla.
Križ je nulti čas susreta Dobra i Zla.
Križ je susret koji obuhvaća najvišu visinu i najdublju provaliju.
Križ je prvi i posljednji sastanak onoga što se ne može susresti zajedno i što se ne može sastaviti, to jest pojaviti u isto vrijeme na istom mjestu.
Žrtva Kristova na križu jedinstven je i neponovljiv događaj.
Neponovljiv je zbog toga što je u Bogu, koji je sama Ljubav i Milosrđe, na Križu, koji je patnja Sina Božjega, poginulo Zlo jednom zauvijek, poginuo je Pali anđeo sa svim zlodusima svojim i sa svim nedjelima svojim.
Vertikala Križa jest pravac između pakla i raja, a horizontala je razmak između dvije suprotnosti bez kojega svijeta ne bi bilo već samo Bog i one osobe koje su u Bogu.
Križ je Kristov nama svima dokaz Boga, razlog nade, djelotvorna vjera.
Križ je dokaz Boga zato što do dana današnjega svijet bi već totalno uništio sam sebe, a to uništavanje je počelo s postankom Prvoga čovjeka čijim je grijehom smrt ušla u svijet. To uništavanje svijeta doseglo je svoj nevidljivi vrhunac u Bogu koji je razapet na križ, a nakon toga počinje se razvodnjavati i raspadati zlo u svijetu koje sve brže i ubrzano nastoji uništiti vjernike. Napadi zlih duhova sve su žešći, što im je bliže propast, odnosno što je više Bog u vjernicima prisutan u svijetu.

13Krist nas otkupi od prokletstva Zakona, postavši za nas prokletstvom – jer pisano je: Proklet je tko god visi na drvetu – 14da u Kristu Isusu na pogane dođe blagoslov Abrahamov: da Obećanje, Duha, primimo po vjeri.
Gal 3,13

3Uistinu, što je bilo nemoguće Zakonu, jer je zbog tijela onemoćao, Bog je učinio: poslavši Sina svoga u obličju grešnoga tijela i s obzirom na grijeh, osudi grijeh u tijelu 4da se pravednost Zakona ispuni u nama koji ne živimo po tijelu, nego po Duhu.
Rim 8,3-4

Milostivo nam je oprostio sve prijestupe, 14izbrisao zadužnicu koja propisima bijaše protiv nas, protivila nam se. Nju on ukloni pribivši je na križ.
Kol 2, 13b-14

19Jer svidjelo se Bogu
u njemu (Kristu) nastaniti svu Puninu
20i po njemu
uspostavivši mir krvlju križa njegova –
izmiriti sa sobom sve,
bilo na zemlji, bilo na nebesima.
Kol 1, 19-20

14Doista, on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu. 15Zakon zàpovijedi s propisima obeskrijepi da u sebi, uspostavljajući mir, od dvojice sazda jednoga novog čovjeka 16te obojicu u jednome Tijelu izmiri s Bogom po križu, ubivši u sebi neprijateljstvo. 17I dođe te navijesti mir vama daleko i mir onima blizu, 18jer po njemu jedni i drugi u jednome Duhu imamo pristup Ocu.
Ef 2,14-18

Reklo bi se da u Ivanovom izvještaju o muci Krist stupa prema križu s dostojanstvom. Uspinje se na nj pobjedonosno, jer upravo na njemu osniva svoju Crkvu, kad predaje Duh (Iv 19,30) i daje da Mu iz boka poteče krv i voda (Iv 19,34).
Dufour, str. 453

2Posred gradskoga trga, s obje strane rijeke, (nalazi se) stablo života što rodi dvanaest puta, svakog mjeseca svoj rod. A lišće stabla za zdravlje je narodima.
14Blago onima koji peru svoje haljine: imat će pravo na stablo života i na vrata će smjeti u grad! 
I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu – na svemu što je napisano u ovoj knjizi.
Otk 22,2.14.19





Nemoguće je da se dobro i zlo stapaju u jedno.
U čovjeku postoje, ali se sukobljavaju.
I, kada Isus moli Oca u Getsemanskom vrtu da svi budemo jedno, to znači da čovjek može postati jedno s Gospodinom samo u slučaju da nema ni mrvice ljage grijeha u sebi.
Bog Otac i Sin mogu se nastaniti u duhu čovjeka gdje čovjeka oplemenjuju i izgone iz čovjeka zle duhove; to se događa kad vjernik sluša Božju riječ, ispunjava Zakon i vrši ono što mu Bog nalaže, odnosno kada živi po Duhu koji je Krist.
Upravo zato što su se jednom u povijesti na istome mjestu na svijetu – u Križu, susreli Krist i Sotona, jedan od njih morao je nestati, onaj koji nije pravi nego je Lažac i Otac laži. Bog je taj susret oplodio pobjedom Istine koja je On sam, Isus Krist.


A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu.
Gal 6,14

03.04.2020. 11:03





No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts