Tuesday, April 28, 2020

Zašto baš nedjelja








Kršćanstvo je izgradilo današnje civilizacijske tekovine.
Kršćanstvo je temelj današnje opće i određene kulture.
Kršćanstvo je kultiviralo čovjeka izuzetno dobro, brzo i uspješno za vrlo kratko vrijeme i u najširem zemaljskom, globalnom smislu.
Da nije bilo kršćanstva, to jest da su ga zlodusi uspjeli uništiti, ne bi svijeta više bilo, ne samo ovakvoga svijeta nego nikakvoga.
Kršćanstvo je utemeljilo sve ustanove za pomoć siromasima i gladnima, bolesnima i ostalim ugroženim skupinama ljudi i dijelovima svijeta.
Kršćanstvo je utemeljilo sve obrazovne ustanove na svijetu u vrlo širokom smislu jer svaka obrazovna ustanova vuče korijene iz kršćanstva.
Kršćanstvo je donijelo pismenost darovitim ljudima koji bez kršćanstva ne bi nikada dodali svoj doprinos razvoju znanosti.
Kršćanstvo je iznjedrilo čovječno postupanje u međuljudskim odnosima, to jest utjecalo je na ukidanje drakonskih i represivnih mjera, na ukidanje smrtne kazne, na ukidanje religioznih rituala u kojima se žrtvovalo žive ljude i malu, nevinu djecu.
Kršćanstvo je iznjedrilo slobodu misli, govora i pisanja u javnim i privatnim djelatnostima.
Kršćanstvo je utemeljilo slobodu političkog izbora u kojoj se zalagalo za opozicije i prihvaćalo svaki argument, bilo da je za ili protiv logike i čovječnosti.
Kršćanstvo je osvijestilo sve ljude za objektivno promatranje loših poteza te za njihovo ukidanje, odnosno pozitivnu korekciju ponašanja.
Kršćanstvo je naučilo ljude da su vrijedni više nego samo ljudski rad, kršćanstvo je podučilo ljude stvaranju socijalnih država.
Kršćanstvo je uvelo djela umjesto praznih riječi od kojih nema koristi.
Kršćanstvo je donijelo ljudima samopoštovanje, štovanje Boga i međusobno poštovanje među ljudima.
Kršćanstvo je naglasilo važnost povjerenja bez kojega se ne može graditi i stvarati ništa.
Kršćanstvo je utjecalo na mnoge svjetske lidere koji su uvodili čovječnost u svoj način vladanja.
Kršćanstvo poštuje manjega od sebe i to je utjecalo na mnoge obrazovane ljude i obitelji, kraljeve i državnike u najpozitivnijem smislu.
Kršćanstvo je donijelo ekumenizam.
Katoličanstvo je prvo stvorilo Socijalni nauk.
Katoličanstvo uči sve narode, od Australije do Afrike, od Tibeta do Američkih država što je pravovjerje i logika, što je kulturno odgajanje i ponašanje i što su dobra djela.
Katoličanstvo podučava ljude već tisućama godina što se događa poslije ljudske smrti.
Katoličanstvo podučava ljude što je istina i kako se dolazi do istine; što je pravednost i kako se dolazi do pravednosti; što je umjerenost, povjerenje, pravovjernost i ljubav.
Katoličanstvo ima djelotvorna sredstva spasenja od vječne smrti.
Katoličanstvo se zalaže za ljude koji ga prate i za one koji ga ne ljube i ne vole.
Katoličanstvo blagoslivlja svoje neprijatelje, a takvih ima uvijek.
Katoličanstvo podučava da se svakoga sedmoga dana u tjednu čovjek mora odmoriti od svojih napora te čitav dan posvetiti slavljenju Boga koji je s neba sišao da utemelji novo nebo i novu zemlju za svoju djecu, ljude.
Taj sedmi dan u tjednu zove se Dan Gospodnji, a pada na nedjelju.

Što novinarčići imaju protiv nedjelje?
Zašto baš novinari?
Zašto baš nekulturna pitanja i zašto baš polupismenjaci?

Zašto baš nedjelja?
A zašto ne?

Nedjelja je slavlje Uskrsa jer je toga dana Isus Krist uskrsnuo od mrtvih i pokazao ljudima put u blagostanje i mir. 28.04.2020. 15:43

Nedjelja se zove i Dan sunca jer Isus je Mlado Sunce za ovu Zemlju, novo Sunce koje dolazi među ljude kao nevino dijete, kao radostan obiteljski događaj, a i svjetski događaj Božića kojega mnogi žele komercijalizirati.

Nedjelja nije dan trgovačkih centara, nepismenih trgovaca koji kupuju duše od naivaca, a za uzvrat im nude dobru poziciju u javnom životu i propusnicu za pakao. Drugim riječima, mnogi prodaju dušu za malo love i to ne za keš nego za napuhavanje balona koji se zove „sredstva plaćanja, kupovine i prodaje” duša, a u kojemu nedostaju bilijuni stvarnog i realnog novca.
Mnogi bi vidjeli rado propast svijeta, ali su toliko nepismeni da ne razumiju da bi u toj propasti i sami pali na dno egzistencije koja završava u paklu gdje kršćanstva nema, gdje je plač i škrgut zubima.
Zašto?
Zato jer su lijeni, nisu učili u školi, kupili su diplomu, dali su nešto za uzvrat onima koji ih zapošljavaju ili su oni koji ih zapošljavaju dali njima za uzvrat poklon-bon karticu. Vjerojatno su kupili vozačku dozvolu i nikada se ne voze autobusima ili tramvajima jer će za malo nereda koji žele načiniti dobiti automobil.Kako će voziti, tako nepismeni i agresivni?
Sigurno ne tako dobro i pažljivo kao vozači javnih prijevoznika kojima se koriste obični ljudi, to su oni kojima ništa ne znače trgovački centri gdje se prodaje namještaj.

Čestitke Stožeru i osvrt na konferenciju za novinare.

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts