Wednesday, April 8, 2020

Isus, Prvorođenac od mrtvih






Volimo se šaliti.
Volimo izmišljotine, ne šali se svatko na isti način.
Neke šale izazivaju smijeh.
Radost može i ne mora izazivati smijeh. Da je netko radostan, ne može se dokazivati smijehom dotične osobe, a naročito se može primijetiti da li je zaista radostan po tome kako se šali, je li mu šala zlobna ili simpatična.


Gospodin Isus je izrekao mnoštvo prispodobi, ali niti jednu šalu.
Svejedno, bio je oduvijek zaista duhovit jer duhovito je i nadahnuto pripovijedao.


Za nas ljude i vjernike Isus je Prvorođenac od mrtvih. To zaista ne znači da prije Isusova vremena nije bilo uskrsnuća, govorilo se jednostavno o besmrtnosti ili slično. Nama se na zemlji nikada nitko nije vratio, odnosno ustao od mrtvih osim Isusa Krista. Krist je ustanovio mogućnost za sve ljude da uskrsnu, da se opravdaju pred Bogom pomoću svoje vjere u Njega, u Presveto Trojstvo triju božanskih Osoba koje je taj isti Bog što Ga svi dozivamo u nevoljama. Ne samo da činimo što nas je volja nego da uskrsnemo kao pravednici, to jest i da živimo pravedno.


Besmrtnost ne jamči sreću i blaženstvo već uskrsnuće na Božji sud u kojemu se po vjeri spašavamo, po vjeri u Isusove riječi jer On je naš Bog koji je govorio samo istinu. Dakle, može se biti duhovit i u isti čas ne odstupati od istine.


Isusova riječ je jamčevina vjernicima. Sve što je govorio i što je zapisano da je rekao, potkrijepio je načinom života, vjerom u Boga Oca. Tako Mu apostoli i mnogi drugi povjerovaše, to je veliko otajstvo, posebno zato što Isusa apostoli nisu napustili niti kada Mu je govor bio tvrd, kada je govorio o svome mesu i krvi koje mora blagovati tko želi uskrsnuti opravdan po vjeri u Boga. Isus Krist je sam izabrao sebi Dvanaestoricu, stupove buduće kršćanske Crkve koja je Bog u svijetu.


Kad je Isus umro na križu, ljudi nisu mogli znati kamo je otišao, ali na zemlji već bila je postojala Crkva Isusova, to su bili apostoli Kristovi i žene koje su Ga pratile, a u njima Isus.
Isus je sašao nad pakao, buditi usnule pravednike.
Treći dan po smrti svojoj, ukazao se apostolima.
Prepoznali su svoga Boga, a osim toga su se sjećali da je govorio da će za tri dana uskrsnuti.
Zbog toga su Mu potpunije vjerovali, a kvalitetnije vjerovati znači bolje prepoznati Boga.


Osim toga, Isus se nikada nije šalio.
I zbog toga su apostoli pamtili najozbiljnije sve Njegove riječi.


Rekao je Isus još puno toga što su evanđelisti zapisali i što danas vjernici iščitavaju u svjetlu vjere u čovjeka koji nikada nije lagao, u čovjeka kojemu nitko nikada nije našao niti jedan grijeh.


Za nas, ljude izgledao je malo nerazumljiv jer mi se šalimo, mi ne govorimo uvijek istinu, a i grešnici smo.
No, u svjetlu vjere, ako najozbiljnije promotrimo Evanđelje, shvatit ćemo sve što je Isus govorio i činio, i još puno više od toga.
08:04:2020. 16:16

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts