Tuesday, April 14, 2020

Isusove žene i muškarci








Zašto se Uskrsli odmah pokazao ženama, a Ivanu i Petru nije?
Vjerojatno zato što je s apostolima imao drugačiji način ophođenja, kao Muškarac s muškarcima. Iznimka je nevjerni Toma kojemu, iako je bio jako kolebljiv u početku, zahvaljujemo na najizravnijem očitovanju pred uskrslim Isusom kad Ga je ugledao.
Čim se Isus Tomi pokazao, ovaj se poklonio govoreći: „Gospodin moj i Bog moj”.
Žene su se također poklonile i to do zemlje, to jest obujmile su noge Gospodinu. Magdalena čak želi dotaknuti rukom Isusa i govori Mu: „Učitelju (Rabbuni)!”.
Vjerojatno je kolebljivim muškarcima potrebno više vremena jer više razmišljaju, slažu podatke i razvrstavaju po kategorijama kao što su kategoprije „živ”, „mrtav”, „oživio”, „duh”, „utvara”, „Gospodin” i slično.

Žena prepoznaje intuitivno i ne bavi se razmatranjem činjenica, odnosno promatranjem realnosti. Žena će posegnuti za dodirom kako bi do kraja potvrdila sve ono što zna intuitivno, ali ne zna izgovoriti.

Žene prate Isusa. I Marija Bogorodica Ga prati u najvećoj poniznosti, i ona mora prebirati u srcu sve što doživljava iako najbolje od svih zna da je Isus Sin Boga živoga.

Isus je Život.
Žene su stvorene da nose život pod srcem, da rađaju i daruju vrlo konkretno taj život, i još da ga njeguju i othranjuju. Trudnoća i rađanje je zaista poseban doživljaj, jedinstven u životu žene koja ga drži najvećim događajem ikada u povijesti svijeta. Žena ne može shvatiti kako to muškarcu nije jasno. Ta, istina mu je pred nosom, a on je kolebljiv i razmatra iako se to razmatranje nikada neće privesti konačnom zaključku.

Jedino je nevjerni Toma malo manje kompliciran, on zna da uskrsli Isus mora izgledati drugačije, a na riječ apostola da je Gospodin živ, odgovara da želi sam vidjeti te rupe od čavala na Isusovim rukama i nogama. Toma tu ima malo više vremena, čuje vijest i već je stigao promisliti koliko mu je to njegov um dopuštao i njegovo iskustvo s Isusom pomagalo.
Zbog svojega kompleksnoga postavljanja stvari u red, muškarci mogu vrlo jasno naviještati Isusa kojega su i žene slušale i pratile. One kao da su u jednom trenutku vidjele sve i ne žele se zamarati objašnjenjima čuda koja su gledale i ponavljanjem Isusovih govora jer muškarci ih ionako ne slušaju, a žene i tako već sve znaju. 14.04.2020. 19:37
Problem u katoličkoj vjeroispovijesti između žena, kojih su pune crkve, i muškaraca, koji dolaze odlučno, ali u manjem broju na misna slavlja je problem koji postoji od davnina: žene nemaju vremena za studije.
Osim toga, one su i previše nesebične, za razliku od muškaraca koji na sebe tovare sve odgovornosti svijeta jer „bogovi su”.
Najgori problem je u tome što u ovom patrijarhalnom društvu muškarci, kao jači, vode glavnu riječ pa mnoge i premnoge žene slijepo slušaju kad iz solidarnih muškaraca progovara đavao koji govori da je žena gospodar svoga tijela.
Ma nemojte, žene, niste gospodarice svoga ponašanja, a naročito ne svoga tijela. Dajete se nagovoriti na abortuse, nemate podršku onih jačih umjesto da promotrite snagu svoje ženstvenosti u svjetlu vjere.
Mislite da ćete onako zadobiti natrag svoje dostojanstvo, da ćete ostati same ako se ne priklonite muškarcima. Iskreno, bolje je da ostane žena na kraju života sama nego da, stara i nemoćna, još mora i dvoriti muškarca u punoj snazi. 14.04.2020. 19:47







No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts