Tuesday, June 11, 2024

Dobrodošlica

 


Biblija, naše Sveto pismo riječ je Onoga koji dolazi, ona je čitava samo poruka i najava silaska Boga među ljude u Paruziji. Zar nije to pravilo lijepa ponašanja, najaviti se i reći ljudima da dolazite, gdje – među ljude, na zemlju i kada – uskoro. Nije li na nama da Mu zaželimo dobrodošlicu, da Mu odgovorimo na poruku? Da ga objeručke dočekamo? Da ga s nestrpljenjem očekujemo? Da Mu sve pripremimo, doček za silazak?


Kad nam je prvi puta dolazio, također se najavio, po Mojsiju koji nije bio spretan u govoru, ali je poruka bila kristalno jasna. Mojsije je dobio zadatak da, kao prvo, izvede svoj Izabrani narod iz egipatskog ropstva kako bi susret Boga i naroda bio uspješan, kako bi narod mogao primiti Boga svog objeručke, kako bi Ga prepoznao.

Tako Gospodin pripravlja i nas danas da izađemo iz ropstva grijeha kako bismo Mu bili sposobni prirediti najljepši mogući doček.

Puti nas prema pustinji, u molitve i postove, hrani nas svojom Krvlju i svojim Tijelom, krijepi nas Duhom Svetim.

Uči nas da se ne prepiremo oko sitnica, da Mu ustrajno vjerujemo jer nam je ostavio i lijek za sve rane, svoj Križ kojime nam je uništio najvećeg i jedinog neprijatelja. Tko prima križ, taj spremno dočekuje Boga, tome bolesti ne mogu nauditi, taj može savladati svoje vlastite konflikte i može sve svoje dvojbe uspješno rješiti kako bi bio sposoban za osluškivanje Paruzije. Kad se tako pripravi, vjernik već poznaje Boga koji dolazi, čuje Mu korak, srce mu treperi na znakove koji upućuju da je Isus već blizu. Jer u početku već bijaše Riječ koja je bila kod Boga i koja nam se objavila kao naš Bog, Sin Boga živoga. Zakon smo već dobili po Mojsiju, a milost i istinu po Kristu. Nije preostalo više ništa što bismo morali saznati i doživjeti, Sveto pismo se nastavilo u Crkvi Kristovoj. Ne postoji nikakav drugi nastavak Biblije. Ne postoji više nikakva druga religija s kojom bismo morali kompilirati kršćanstvo.

Kako nas i Biblija, i Crkva uče, Paruzija će se ipak dogoditi iznenada.

Jer mi, ljudi ne možemo objektivno prosuđivati kakvi preduvjeti moraju biti na svijetu za Paruziju. Ali dobro znamo da među nama ima i žita i kukolja. I da će Gospodin uzeti izabrano i probrano klasje za svoje kraljevstvo. A kockarnice će nam razrušiti, stolove isprevrtati pa će mnogi vjerojatno u tome čišćenju vjerskoga života i nastradati. Zato nam se pomučiti oko upoznavanja Boga kako bismo Mu bili po volji kada dođe. Boriti nam se da prođemo kroz uska vrata u kraljevstvo nebesko. 11.06.2024. 11:37

Evo Ga, stoji na vratima i kuca. (Otk 3,20)



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts