Saturday, February 5, 2022

Organizam


 

Mozak je glavni UPRAVITELJ našeg organizma u širem smislu.

UM koji se, navodno, nastanjuje u mozgu sa svim svojim skladištima i impulsima, memorijom i naredbodavnom vlašću, istovremeno je i onaj koji prima sve i obrađuje, posprema, prosljeđuje dalje ili vraća. Izgleda da je sam po sebi nekako neutralan, hladan.

SVIJEST je čovjeka ovisna o umu kao o upravitelju, nalik je nekom KOORDINATORU organizma.

U svijesti je čovjeka podatak o tome koliko mu je moguće učiniti, što je ono što bi želio postići. Svijest ima VOLJU i može upravitelju ukazati na svoje želje i mogućnosti. Svijest čovjeka nalazi se u organizmu, ali i oko njega. Često može vidjeti koji je SMISAO organizma i šire.



MOGUĆNOSTI su ljudske široke, ali i ograničene, one se ravnaju pomnim ispitivanjem sebe i svoje okoline. Svijest se služi ZNANOŠĆU, naukama i savjetima, promatranjem i zaključivanjem.



Želje su ljudske ČEŽNJE koje se mogu čak protezati dalje, ne samo dalje od mogućnosti ili od upravitelja, već dalje od čovjeka samoga. Želje su težnje prema besmrtnosti koja progovara UMJETNOŠĆU, umjetničkim radovima. Svijest se tu može izgubiti, a može se i nadilaziti.



Za RELIGIJU kažemo da se nalazi u našoj duši, a taj naziv „DUŠA” nam često služi kao nešto neodređeno jer nije opipljivi organ ili ne daje opipljive praktične rezultate. Ona i jest, i nije u organizmu, nalik je svijesti.

U kršćana je religija zapravo vjera u Boga, u Krista Spasitelja.







Sve je to jedan te isti organizam u kojem se nalaze pojedini organi koji su uvijek u nekoj vezi i u previranju, u prožimanju. Rekli bismo da su ti organi KONJI, a njima se služe gore navedeni entiteti, POJEDINA BIĆA, poput jahača, možda ih ne bi bilo loše nazvati Jahačima apokalipse, kojih također ima četiri. Na primjer: prvo je POLITIKA, drugo je ZNANOST, treće je UMJETNOST, a četvrta bi bila RELIGIJA.

Napomena: sport ne spada u takvu kategorizaciju jer je to znanost, ali i politika te, nadasve, i umjetnost, ali ne stoji zasebno kao neki poseban organ za sport.



Niti jedan organ nije zaseban i samostalan pa organizam nema glavnog organa. Svi su vitalni i važni. Četiri jahaća apokalipse nalaze se uvijek unutar granica, omeđeni su zbog toga što se prepliću, jedan drugoga vuku ili se naguravaju.



Živi čovjek, to jest organizam je Božji dar pa su tako politika, znanost, umjetnost i religija također Božji darovi čovječanstvu.



POLITIKA se bavi upravljanjem i koordiniranjem naroda i država.

Međutim, budući da je čovjek u grijesima, politika se zapravo bavi samo svojim dobrom, svojom slavom, svojim ugledom i bogatstvom. Zato nastaje siromaštvo, glad i velik broj bolesti na svijetu, a to su često uzroci nasilne ili prerane smrti.



ZNANOST proučava lijekove za bolesti, strategije protiv gladi u svijetu, društvene odnose i prirodu. Međutim, budući da je takva situacija u svijetu i znanost robuje, potkupljiva je, ona stvara droge i narkomane, ona stvara viruse koji poharaju ljudske živote, ona se želi obogatiti na tuđim nevoljama jer je i sama u velikoj nevolji i nema jasnoga pristupa problemu jer samo teži više i dalje sa svojim mogućnostima, a ne ide u širinu uopće što je vidljivo po tome što pojedine grane znanosti međusobno ne surađuju pa makar i sporije napredovale; proizvode oružje umjesto da se bave mirotvorstvom.



UMJETNOST se bavi slikanjem, sviranjem, kiparstvom, književnošću i pjesništvom. Međutim, umjesto da slika ili svira, gladan ili bolestan siromah može samo psovati, stvarati nerede, ratove i ubijati sebe i druge. Tako kazalište postaje sprdnja od umjetnosti.



RELIGIJA dovodi lijene ljude do još veće lijenosti, dovodi maštovite ljude do besmisla i psihičkih oboljenja, a morala bi se pozabaviti dušom što nosi u sebi potrebu za Onim kojemu će se pokloniti i dobiti sve što nema i sve što u biti jest, a morala bi kao Božji dar imati i biti.

Kralj religije je Isus i kršćanstvo. Krist koji traži malo zahvalnosti i povjerenja, Kralj je nad kraljevima, političarima, znanstvenicima, umjetnicima, pa čak i sa sportašima s kojima čini čuda kao, uostalom, i sa svima drugima.

Zato nas Isus i zove da se obratimo i vratimo k vjeri istinskoj, k Njemu, Bogu bogova koji jest SMISAO svega.

Zbog toga nas Bog upozorava da smo grešnici u svijetu, ali i sveti u Bogu.



Bog je Onaj koji gleda četiri jahača apokalipse kako se vuku i guraju u radijusu koji je daleko ispod potrebnoga i manji je od jedne zgrade ili jednog igrališta. Najgore u svemu tome jest da jahači apokalipse u svojim grijesima optužuju jedinoga svemogućeg Boga da je ANTIKRIST, a takve gluposti, kojima se svi žele opravdati, ne daju se oprostiti nikada.



Jer, da nema Gospodina u našim životima, Onoga koji se jedini maksimalno trudi da nam povuče uzde i poveća radijus, ne bi postojao niti takav pojam kao što je pojam „Antibog”.

Bog je uvijek, oduvijek, sada i zauvijek, a organizmi su prolazni.

Prolazni su zato jer su antiorganizmi, antiorgani, antipolitika, antiznanost, antiumjetnost i besmisao – antikršćanstvo, antisvijest ili nesvjestica. 05.02.2022. 17:18



To vam rekoh da u meni mir imate.
U svijetu imate muku,
ali hrabri budite –
ja sam pobijedio svijet!” Iv 16,33











No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts