Friday, February 18, 2022

Isusova škola


 

Isusov pojam o istini nalik je čovjeku na neku vrstu ludosti, nerazumljiv mu je, nije ga bez vjere i molitve moguće pojmiti, ni zamisliti, ni izreći, a po tome niti djelovati u svijetu.

Kažu da Isus govori kao Onaj koji ima vlast.

Ali, što govori Isus? Govori o Zakonu, o tome kako On sam ispunjava Zakon, a također se povlači često na molitvu. Podlaže svoju volju Bogu Ocu, vjeruje Mu sve, štoviše, Isus uopće sam od sebe ne govori niti jednu riječ.

Pojam o samom Zakonu se uopće ljudima ne podudara s Isusovim govorima.

Isusov Duh je, dakle, Onaj tko govori jer ima vlast. Duh je Sveti izvor Zakona i zakonitosti, a to je stoga što je posluh Zakonu, čak doslovno poštivanje Zakona, vježba za čovjeka i njegovo čovještvo.



Što je čovjeku potrebna vježba, zar ne može reći: „Dođi, Duše Sveti” u svojoj vjeri, zazivati pomoć Duha koji je izvor vlasti i vlast sama?

Da, čovjek to može, ali ako nije čuo Zakon i nema vjere s kojom mu je poslušan, silazak i spuštanje Duha Sveta može čovjeku biti na štetu. Jer Duh Sveti je Duh slobode i oslobođenja od grijeha i nerazumijevanja istine, nije to duh liberalizma po našoj volji.

Tražiti je potrebno volju Boga. A to je posluh Zakonu. Zakon bez Duha, jer je zbog Duha, jest traženje grešaka, optuživanje i osuda, pad u grijehe, označavanje grijeha i doslovno nastojanje da se samo svojom voljom i samo svojim silama čovjek grijehu odupire. No, to je čovjeku i njegovom čovještvu nemoguće.

Potrebna je istinska, iskrena vjera i djela su vjere potrebna za zazive i molitve. Tko ne vjeruje Objavi koja dolazi od Boga u obliku Deset zapovijedi po Mojsiju, u obliku i sadržaju Isusovih dviju Zapovijedi ljubavi i u obliku zapovijedi Crkve, ne može činiti djela vjere, ne može moliti Boga. Ako ne vjeruje to sve, čovjek Boga Svevišnjega predstavlja kao običnoga i grešnog čovjeka, čini Boga lašcem u kojega se jednostavno ne može vjerovati, kojemu se čovjek ne može predati i kojega ne može uspješno moliti. 18.02.2022. 23:39



Isus ispunjava Zakon i moli.

Tako se preobražava u Milosti gdje je u zajedništvu s predstavnikom Zakona, Mojsijem, i s velikim prorokom među prorocima, Ilijom. Proroci su predstavnici Zakona, ali, osim toga, nadahnuti Duhom Boga koji je objavio Zakon izabranom narodu, izabranim apostolima i svima nama.

Isusovo preobraženje u molitvi je za Petra, Jakova i Ivana prava škola blaženstva.

Blagoslovljen bio, Isuse, Otac naš na nebesima i blagoslovljeno presveto ime Tvoje.

Blagoslovljena predragocjena Krv Tvoja, blagoslovljeno premilosrdno srce Tvoje.



Blagoslovljen si Ti u Presvetom Oltarskom Sakramentu!

I bili s Tobom uvijek blagoslovljeni Duh Tvoj Sveti, Utješitelj i Blažena Djevica Marija, njezino bezgrešno začeće i slavno uznesenje.

Blagoslovljeno ime Marije, Djevice i Majke!

Blagoslovljen sveti Josip, njezin prečisti zaručnik.

Blagoslovljen si, Gospodine Bože, u svojim svetima i anđelima!

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts