Tuesday, February 22, 2022

Katedral svetoga Petra apostola

Berninijeva 'Gloria' te katedra sv. Petra

 

Katedra svetog Petra nalazi se u Bazilici svetog Petra u Rimu, to je Papinska Bazilika svetog Petra u Vatikanu. Prema tradiciji i povijesnim izvorima, prvo zdanje podignuto je na mjestu mučeništva i grobu svetoga Petra, jednog od dvanaest Isusovih apostola i prvog rimskog (katolička tradicija) biskupa, a time i prvog u nizu papa. Smatra ju se jedinstvenom crkvom u kršćanskom svijetu, kao i najvažnijom od svih kršćanskih crkava.” Wikipedija

...Bazilika sv. Petra nije papino službeno sjedište ni prva u rangu među glavnim bazilikama u Rimu. Tu čast ima bazilika sv. Ivana Lateranskog. Međutim, to je zasigurno glavna papinska crkva, jer se većina papinskih ceremonija održava u njoj, zbog njene veličine i povoljne lokacije. Katedra (stolica) sv. Petra, koja se nalazi u bazilici simbolizira nastavak linije apostolskog naslijeđa od sv. Petra do današnjeg pape. Za nju se smatralo da je na njoj sjedio sam sv. Petar, ali je ona zapravo dar francuskog kralja Karla II. tadašnjem papi Ivanu VIII. 875. godine. Ona se nalazi na povišenom mjestu u apsidi, uz kipove crkvenih naučitelja i ispod slike koja simbolizira Duha SvetogaWikipedija

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bazilika_sv._Petra 


Bazilika sv. Petra u Rimu





"Sveti Petar Apostol bio je galilejski ribar, brat Andrijin. Zajedno sa Jakovom i Ivanom bio je s Kristom u prisnijem odnosu  od ostalih učenika. Sveti Petar je imao položaj predstavnika u ime apostola.  Sveti Matej u svom Evanđelju bilježi kako su Petar i Andrija  pozvani u apostolsku službu: "Kad je Isus prolazio pokraj Galilejskog mora, opazi dvojicu braće, Šimuna, zvanog Petar, i brata mu Andriju, kako bacaju mrežu u more - bili su, naime, ribari - pa im reče: - Pođite za mnom, i učinit ću vas ribarima ljudi! Oni istoga časa ostave mreže i pođu za njim"(Mt 4,18-20). 

Od trenutka svoga poziva Petar se često spominje u Evanđeljima. U Cezareji je Petar odgov
orio na Kristovo pitanje: "A vi, što vi kažete, tko sam Ja?" - izričući svoju veliku ispovijest: "Ti si Krist - Pomazanik, Sin Boga živoga!" Isus mu nato odgovori: "Ti si Petar - Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga...." (Mt 16,15-19). 

U izvještajima Evanđelja o Kristovoj muci svima je poznato Petrovo obećanje vjernosti, njegovo nijekanje Krista i njegovo iskreno kajanje. Petrov život poslije Isusova uzašašća opis
uje se u Djelima Apostolskim. Pronio je Spasiteljevu riječ širom Male Azije usredotočujući svoju djelatnost oko Antiohije. Kasnije je pošao u Rim, gdje je utemeljio prvu kršćansku zajednicu. Svoje djelovanje u Rimu nastavio je oko dvadeset i pet godina. 

No bio je optužen da je bacio uroke na jednu od carevih ljubavnica. Na traženje svojih kršćanskih pristaša Petar odluči pobjeći iz grada, no na putu mu se ukaza Isus. Petar ga upita: "Kamo ćeš, Gospodine?" Isus mu odvrati: "U Rim, da me opet razapnu!" Petar je to shvatio kao znak Božje volje, vratio  se u Rim i bio uhićen i bačen u tamnicu. Naposljetku je bio išiban bičevima i raspet naglavce na križ. To je učinjeno na njegovo traženje, jer nije sebe smatrao dostojnim da umre jednako kao Krist. Na većini slika i kipova je Sveti Petar prikazan kako drži dva ključa.
Djela apostolska svjedoče kako je iz Svetog Petra Apostola zračila tolika čudotvorna moć da su bolesnici ozdravljali čak i prolaskom Petrove sjene. Sveti Petar se zaziva za oslobođenje od vrućice, ugriza zmija, opsjedn
utosti i bolova u nogama (Portal Sveci.net)".




Sveti Petar apostol



Popis rimskih biskupa do početka trećeg stoljeća (kad je kršćanstvo i Prva Crkva izašla iz katakombi jer su posustali progoni kršćana kad je car Konstantin proglasio kršćansku vjeru službenom, 313. godine poslije Krista):



Sveti Petar +64/67

Sveti Lino 67-76

Sveti Anaklet ili Kleto 76-88

Sveti Klement Rimski 88-97

Sveti Evarist 97-105

Sveti Aleksandar I. 105-115

Sveti Siksto I. 115-125

Sveti Telesfor 125-136

Sveti Higin 136-140

Sveti Pio I. 140-155

Sveti Anicet 155-166

Sveti Soter 166-175

Sveti Eleuterije 175-189

Sveti Viktor I. 189-199

Sveti Zefirin 199-217



Napomena: godine pontifikata većinom su samo aproksimativno utvrđene. Iz „Povijesti kršćanske literature”,, Tomislav Janko Šagi-Bunić, Kršanska sadašnjost Zagreb, 1998. / stranica 473.... (Vidi malo drukčiju kronotaksu kod: K.BAUS, Od praopćine do ranokršćanske Velecrkve, u: H. JEDIN, Velika povijest Crkve, I., KS, Zagreb, 1972, 462).

22.02.2022. 04:40


Sveti Petar, kameni, Bazilika








Američki filozof Ralph Waldo Emerson opisao je baziliku sv. Petra kao "ukras zemaljske kugle ... uzvišenu i lijepu."

Općeniti dojam crkvenog prostora sa svojim izjednačenim razmjerima, sa svojim efektima perspektive, boje i strujanjem svjetla djeluje fascinirajuće na neiskusnog promatrača. Onaj koji se obraća pojedinačnim dijelovima građevine, spomenicima i umjetninama - na njega će ta građevina ostavljati još veći utisak. Ali bazilika svetog Petra nije samo crkva i majstorsko djelo građevinske umjetnosti već ponajprije simbol univerzalnosti Crkve.


Oltar svetog Petra




No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts