Saturday, April 15, 2017

Jednoumlje


Kada kažemo da je netko individualac, najčešće pomislim kako je to osoba, ljudsko biće koje ima svoje mišljenje o svemu, i kada uči, i kada ide na predavanja u školu i u životu.
Koliko puta nam se dogodilo u školi da nas pitaju što mislimo, a da se nitko ne javi kako bi izrekao svoje mišljenje i svoje zaključke.

U zadnje vrijeme, zadnjih nekoliko godina nailazim na izraz "individualac" u našim hrvatskim razgovorima, u politici i šire. Redovno se taj izraz koristi u negativnom smislu, kao kada kažemo nekome da je separatist.

Biti individualac ne znači biti separatist u hrvatskom jeziku već se za onoga koji slijedi individualizam kao separatizam mora reći da je individualist, a ne individualac. Osjećam se grozno, žalosno je da to moram javno predlagati kao temu foruma.

Ili kako bismo nazvali osobe koje samo klimaju praznim glavama? Što god im kažete, blijedo vas gledaju istim pogledom svaki put, a kad ih pitate što se dogodilo, tada šute i odlaze, kažu da ne znaju, čak se ponašaju prestrašeno ili prijeteći.

Ili zar ćemo naučavati da su Adam i Eva isti?

Ili zar ćemo zabraniti znatiželju koja je osnovni preduvjet da se dijete nauči razmišljati slobodno i izgrađivati svoje mišljenje na temelju onoga što uči, čuje, vidi i doživljava?

Ili zar ćemo zabraniti slobodu izražavanja svojega mišljenja?

Ako čovjek koji ima neko ovlaštenje za govornicom smije padati u svoje osobne zanose i svi ga tako i razumiju, ili barem većina, tada svi koji ga slušaju imaju pravo odgovoriti na te zanose svojim mišljenjem, bilo da im se zanosi i mišljenja podudaraju ili ne. 

Ili zar ću slušati nekog verbalnog diktatora i potom ga oponašati i ponavljati mu riječ? Zar ljudi za govornicama nisu individualci? 

Ili kako se jedno mišljenje koje je zajedničko nekoj grupi izražava, pantomimom?
Ne tako davno imala sam prilike čuti političara koji je govorio isto što i svi drugi, ali s toliko zanosa i, rekla bih, osjećaja mržnje da je izgledalo kao da izgovara nešto posve drugo od ostalih. Zar ćemo si prenositi osjećaje bez obzira kako ih izgovaramo i artikuliramo?

Ili zar ćemo djecu učiti pogrešne prijevode sa stranih jezika, bacati se drvljem i kamenjem na ove naše pametnjakoviće koji izmišljaju hrvatski pravopis, a učiti na brzinu strane jezike i prevoditi sve bez ikakva znanja i smisla?

Ili smo još uvijek u etapi jednoumlja: kralj je mrtav, živio kralj. Velika ‎subota, ‎15. ‎travnja ‎2017. 16:01:50

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts