Friday, November 3, 2023

Odbrojani dani ričućeg lava

 


Mnogi se izjašnjavaju kao kršćani, a potom se izjasne kao zločinci i ubojice. Imaju svoga boga (s malim početnim slovom „b”) i uopće im nije čudno, ni teško; sumnjivo, ni problematično u savjesti, kao da nemaju nikakve dvojbe.

Ali vidi se po tome da imaju problem.

Ne razlikuju Krista od sebe samih i sve što ih posebno uzbuđuje, pripisuju svojoj vjeri u Tebe, Kriste, pripisuju Tebi.

Ubijaju u Tvoje sveto Ime, ni manje, ni više. A tek koliko samo parola možeš čuti i koliko stručno sročenih stihova u kojima se izjašnjavaju za Tebe, ali ne i za Tvoj mir. Dižu pobune, razmeću se plemenitim osjećajima i strateškim ciljevima jer ćeš im Ti, navodno, omogućiti da pokose sve svoje neprijatelje.

Povezuju Te s nasiljem i nasilništvom, ne misleći pri tom da se u Tvome životu nasilje vršilo nad Tobom i da si ga pobijedio svojom ljubavlju i nebeskim opraštanjem i mirom, u poslušnosti Bogu Ocu i Njegovom Savezu i Zakonu.

S jedne strane tepaju Tebi, a s druge strane vrijeđaju svoje bližnje, susjede u obitelji i susjede koji su podalje.



Druge religiozne skupine tumače svima da se može biti kršćanin u isto vrijeme kad i pripadnik neke druge religije, neke druge ideologije. Ti nisi religija, niti ideologija, Ti si Logos – Smisao. Bog koji nikada ne pristaje na kompromise: slijedi me, ali ostavi sve, ostavi ideale, ostavi oružje, ostavi bogatstvo.

Ovima gore navedenima nikako još nije jasno kako se to može ljubavlju pobijediti zlo, kako se trpljenjem dolazi u Tvoje nebeske odaje i kako se opraštanjem može preživjeti, izliječiti, imati dug i miran, ali i plodonosan život s nagradom na kraju, a ta je nagrada život vječni u Tvojoj blizini, Isuse.

Ti si prvi koji će vjernike obraniti u bilo kojoj prilici.

Ti si prvi koji će poštivati svakog čovjeka, i ratnika, i vojnika, i slugu, i političara, i siromaha.



Na koncu izgleda da ne znaju što si im učinio, da si im svrgnuo Đavla s vrata i da je to bilo stvarno, da se dogodilo u času Tvoje smrti na Križu na koji si na sebi ponio čitavo čovječanstvo.



Potrebno je samo slijediti Tebe, Isuse, u vjeri, a ne sebe i druge idole jer oni su taj Đavao i ta Zmija što naokolo kruži kao ričući lav, gledajući koga da proždre zato jer zna da su mu dani odbrojani. Nastoji okupiti oko sebe zločince kako bi Tebi, Kriste i Ocu nebeskome pokazao da ljudi ne zaslužuju spasenje, da nisu vrijedni vječnoga života u raju.



Istina da, ali u ljubavi.

U ljubavi koja spaja kao ljepilo sve ljude dobre volje.

Jer Đavao je već pao, a Ti si, Bože naš, nakon tri dana uskrsnuo, pobijedivši neprijatelja svojom Mukom i Križem svojim i pobijedivši Grijeh svojim utjelovljenjem po Duhu Svetom u krilu Bezgrešne Djevice Marije, i pobijedivši zločince svojim uskrsnućem, da smrt Tobom više ne gospoduje.

I svatko tko Te slijedi, Isuse Kriste, uskrsnut će na vječni život i više nikada neće plakati i žaliti, nikada više neće biti tužan ili nemiran i nikada više neće moći umrijeti. 03.11.2023. 17:56




No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts