Monday, November 6, 2023

Moć Duha Svetoga



Moć Duha u onima koji vjeruju u Krista

1. Novi će Savez doista zapečatiti potpuna žrtva, žrtva Isusova u komu se Svemogući potpuno objavljuje i koji dovršava njegovo djelo.

Isus je svemoguća Riječ koja postaje tijelom u krilu skromne Djevice; taj je dolazak djelo Duha Svetoga, sile Svevišnjega komu ništa nije nemoguće.

Kao Sin Čovječji Isus je pomazan Duhom i moću. Duh počiva na njemu i dan mu je bez mjere. Isus pokazuje svoju moć čudesima koja ga potvrđuju i koja dokazuju, ne samo da je Bog s njime i da je Očev izaslanik, već i to da je on Bog s nama.



2. Ne vršeći nipošto svoju moć na vlastitu slavu, kako bi odgovaralo pogledima vremenitog mesijanizma, Isus traži samo Očevu slavu i ispunjavanje njegove volje.

U toj je poniznosti izvor njegove vlasti.

Njemu je stvorenje podložno; on ozdravlja bolesnike i uskrisuje mrtve; otpušta grijehe i Duhom Božjim izgoni zle duhove. Ustvrđuje svoju vlast da dadne svoj život i opet ga uzme, a to znači da se slobodno žrtvuje na križu i uskrsne.

Napokon najavljuje svoj dolazak u posljednji dan, kad će vršiti vlast vrhovnog Suca.

Vidjet ćete Sina Čovječjega gdje sjedi s desnu Svemogućega i gdje dolazi na oblacima nebeskim (Mt 26,64//).” Isus to tvrdi pred sinedrijem, u času kad se čini da je moć tmine pobijedila.

Ali, kao što je i prorekao, 'kad su ga podigli' Isus je pokazao tko je on i kakva je njegova moć: razoružao je vlasti i kneza ovoga svijeta te sve privukao k sebi. Zato šalje svoje učenike da posvjedoče kako on ima svu vlast na nebu i na zemlji i da podlože, u vjeri i poslušnosti, sve narode njegovoj duhovnoj kraljevskoj vlasti.

Da ispune to poslanje on, ne samo da će potvrditi njihovo propovijedanje čudesima, već će biti 's njima u sve vrijeme do svršetka svijeta'. Bit će s njima po svom Duhu, onoj sili odozgo koju im je obećao poslati.



3.Duh što napunja apostole na Duhove jest dar koji im obećava uskrsli Krist i koji očituje njegovu spasiteljsku moć.

Kad je njihova moćna riječ obratila srca, apostoli vrše vlast opraštanja grijeha i podijeljivanja Duha.

Širenje Crkve potvrđuje Isusovo obećanje dano učenicima: oni čine djela veća od njegovih i postižu od Oca sve što od njega zatraže u ime Sina.

Vjera, naime, čini molitvu svemogućom.

Pavao ponavlja Isusove riječi kad uči da se čovjek po vjeri otvara moći spasenja – evanđelju. Vjera daje spoznati Krista i silu njegova uskrsnuća i udio u njegovim patnjama. Raspeti Isus spasava one koji vjeruju, za njih je on sila Božja je, naime, slabost jača od ljudi, a njegova se moć očituje u slabosti njegovih svjedoka; kad ih predaju smrti radi Isusa, u njima se objavljuje Isusov život jer su povjerovali u Božju silu što je uskrisila Krista; oni su ojačani u snazi njegovim Duhom koji čini da njihova riječ bude riječ Božja i da ima istu moć; u njima djeluje neizmjerna veličina božanske moći što nadilazi svaku molbu i svaku pomisao.



4. Ta moć čuva za spasenje što će se objaviti u posljednje vrijeme. Bog čini nepokolebivima one koji se ponizno podlažu njegovoj svemoćnoj ruci i koji se vjerom odupru đavlu. Nevjerne će, naprotiv, zavesti oni kojih je moć od đavla, a koje će Gospodin uništiti dahom svojih usta na Dan svoga dolaska. 06.11.2023.23:37

Na taj će dan biti uništena Smrt, kao i svaka neprijateljska sila; Bog će svojom moći uskrisiti tjelesa onih u kojima stanuje njegov Duh; on će biti sve u svima. U Otkrivenju odzvanja pjev izabranika Bogu Gospodinu, Svemogućemu čije Janje sjedi zajedno s njime na prijestolju i koji će stvoriti novi svemir u kojem mora više nema, to jest nema više sila nereda: „Aleluja! Jer se domognu kraljevstva naš Gospodin, naš Bog, Svemoguć (Otk 19,6).”

To je kraljevstvo ljubavi jer Svemogući jest Otac onoga „koji nas ljubi i koji nas je otkupio od grijeha svojom krvi... Njemu slava i vlast u vijeke vjekova! Amen (Otk 1,5 sl).” 

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts