Friday, December 4, 2020

Neki drugi rođendan

 


Svake godine slavimo rođendan Boga koji se utjelovio po Duhu Svetom, rođen od Marije, Djevice, postao čovjekom, otkupio nas na križu Mukom svojom, raspet, umro i pokopan, sašao nad pakao i treći dan uskrsnuo od mrtvih, uzašao na nebesa, sjedio o desnu Boga Oca Svemogućega. Donio nam je nadu i vjeru, donio nam je uskrsnuće i ljubav, a mi Ga se sjetimo svake godine za rođendan.


Božić je klica Muke Isusove.

Kroz Djetešce naziremo križ Kristov.

Krist nam je rekao da ne brinemo tjeskobno.

Nismo li ipak malo previše bezbrižni i površni?


Mogu li slaviti rođendan Boga na zemlji, a da ne proslavim Njegovo utjelovljenje u krilu Djevice Majke, i da ne proslavim što je ona sama Bezgrešno Začeće, i da ne proslavim Marijino uznesenje na nebo, i da ne slavim uskrsnuće, zaista, mogu li slaviti rođendan, a da ne slavim uskrsnuće? Ne.

Ne mogu slaviti rođendan kao da tih rođendana ima bezbroj i kao da im nikad nema kraja, i kao da su rođendani nešto samo po sebi dovoljno i nešto najvažnije.

Rođendan na zemlji postoji zato da bi nas odveo do krštenja, do rođenja za nebo, do nade da ćemo uskrsnuti ako smo s Kristom u krštenju ukopani u Njegovu smrt, do neugasive vjere u Uskrsnuloga, do Isusa, Gospodina.


Božić se slavi zato da se dogodi u nama, a ne samo zato što se Isus rodio na zemlji. Božić se slavi zato jer je Gospodin otkupio ljude od smrti, zato jer je uskrsnuo, inače ne bismo imali pojma kada i gdje je rođen, i zašto bismo Ga slavili.


Božić se ne slavi zato da od svoga srca, koje je hram Duha, načinimo trgovinu i marketing već zato da se Bog dogodi nama, svake godine na isti način, ali svake godine sve dublje, sve dok se srca ne rasprsnu da bi u njima dovoljno mjesta bilo za Božju volju koju drugačije ne možemo upoznati nego tako da Boga molimo i slavimo, da slavimo Njegov dolazak i silazak među nas.


Nema potrebe darivati djecu za Božić, nagrađivati ih za nešto, ukrasiti lampicama dječju sobu ako ne kažemo da je to svjetlo u sobi Isus koji jest Svjetlo, Svjetlo istine i Svjetlo naše vjere.

Jer bez vjere nemamo ništa i nismo proslavili ništa. Dali smo kunu prosjacima, nahranili smo se, napili smo se kako bismo zaboravili na brige, a da nismo ni primirisali Krv Boga na križu, a da nismo ni okusili Njegovo Tijelo.

Da je Isus tu, a jest, uzeo bi batinu i sve bi nas rastjerao, pustio bi sve purice i odojke da odu svojim putem, razbio bi naše komercijalne kućice s gotovom brzom hranom.


Isus i anđeli slave drugačije: kada se netko obrati od komercijalizacije svetinja, kada se netko pokaje i odluči promijeniti sebe po uzoru na riječ Božju, rađa se za nebo. To je rođendan kojega slavi Isus. 04.12.2020. 18:13

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts