Wednesday, September 2, 2015

Imendan 03.09.2015.


Ime GORDANA, Ženska imena
VIDI NAPOMENU NA KRAJU
Većina osoba koje se zovu Gordana žitelji su Zagreba (ukupno preko četiri tisuće), Splita (preko petsto) te Rijeke (preko petsto). S obzirom na broj stanovnika, Gordana najčešće je ime među stanovnicima Dubravice gdje se svaki stoti stanovnik tako zove.
Porijeklo imena dolazi iz grčkog Gordianos ili latinskog Gordianus što je bio naziv glavnog grada Gordijum starodrevnog maloazijskog kraljevstva Frigije i uz kojeg se veže legenda o Gordijskom čvoru.

Gordijski čvor - izvanredno zapetljan čvor kojim je, prema legendi, frigijski kralj Gordije privezao jaram uz rudo svojih kola. Po proročanstvu onaj tko rasplete čvor postat će gospodar Azije.
Legenda kaže da je u frigijskom gradu Gordiji postojao vrlo zapetljan čvor, a vjerovalo se da će onaj tko ga raspetlja zavladati svijetom. Prema legendi, enigmu je riješio Aleksandar Veliki, koji je prvo pokušao naći neki kraj užeta, no kad je uvidio da je to nemoguće, jednostavno je presjekao čvor. Sintagma gordijski čvor je sinonim za veliki problem koji se vrlo lako rješava.


Gordan je muško ime, a ženska inačica imena je Gordana. Spadaju u karakterna imena, a nastala su od pridjeva gordgordogordaponosno. U Hrvatskoj je postalo posebno popularno nakon romana "Gordana" Marije Jurić Zagorke, a najviše je osoba 1970-ih godina 20. stoljeća dobilo to ime.
Ime je često u HrvatskojSrbijiMakedoniji i Crnoj Gori.

NAPOMENA:
Postoje i druga tumačenja imena Gordana.
Na današnji spomendan pape i crkvenog naučitelja Svetoga Grgura Velikog (+604) spominju se kao imendan, osim imena Grgur, još i imena Grga, Budimir, Mansvet i Gordana. Tako ime Gordana može značiti i ona koja je budna, na oprezu, kao i ime Grgur.

SVETI GRGUR VELIKI,
papa i crkveni naučitelj
Grgur (oko540-604) se odrekao službe gradskoga prefekta u Rimu i prigrlio monaški život. Zaređen je kasnije za đakona a 590. izabran za papu, iskazavši se pravim pastirom u upravi, pomaganjem siromaha, širenju i učvršćivanju vjere. Napisao je ćudoredna i teološka djela.

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts