Thursday, August 8, 2024

Vjeruj pa ćeš razumjeti



Naša dugovječna Rimokatolička Crkva, starozavjetni narod u novozavjetnim okolnostima, stara stotinama godina i tisućama ljeta i zima, crkvenih svečanosti, procesija, molitvenih susreta, misnih slavlja, lomljenja Kruha i lomljenja Riječi, naukovanja i djelovanja, ispunjena zajedništvom svih svetih, bolnica i lječilište svih ljudi, živih i preminulih; ta starica je još jako mlada, još je u povojima ako uzmemo u obzir različita proročanstva, mada nam često izgleda kao da je blizu kraj svijeta, a to nam znači da je blizu i Drugi dolazak Isusa Krista na zemlju, u čovječanstvo, među nas, ljude.

Posebno je značajno Jeremijino proročanstvo, to jest riječ Božja u kojoj nam Jeremija govori o novom savezu sa svima i svakim članom Božjega izabranog naroda, mada i oni koji napuštaju savez s našim Gospodinom, ostaju njegovi zbog njegove ljubavi i vjernosti:

Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj.

I neće više učiti drug druga ni brat brata govoreći: ‘Spoznajte Jahvu!’, nego će me svi poznavati, i malo i veliko« — riječ je Jahvina — »jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati.«

(Jr 31,33b-34).”



Od nekolicine proroka u narodu nastade čitav narod vjernika koji vrše kraljevsku, svećeničku i proročku službu onima koje Gospodin još nije pozvao i onima koje Gospodin zove, tumače im Boga i riječ Gospodnju. Zakon, koji se sastoji od egzaktnih i jednostavnih deset zapovijedi, upisuje Gospodin u naša srca, a Sin Božji po Duhu Svetom tumači u našim srcima taj Zakon dvjema zapovijedima ljubavi.

Naizgled, sve ovisi o Bogu, hoće li nam uzvratiti ljubavlju naš neposluh Istini i naše pobune protiv vlastitih srdaca što nam ih je obnovio.

Kad bi ovisilo o nama, mi bismo malo lakše i bolje čuli Boga i njegov poziv, a tada bi nam naša Crkva protumačila sve što moramo činiti da bismo pravilno slijedili Gospodina jer to je njena osnovna zadaća u sakramentima.

Vrata paklena neće nas nikada nadvladati, riječ je to Isusova koji nas je otkupio od grijeha i smrti, a mnogi od nas su uvjereni da ne moraju činiti ništa do li moliti Boga i blagovati Tijelo Kristovo jer nikako se sami ne možemo spasiti, bez Isusa ne može se ništa.

Mnogo je dobroga i mnogo je kršćanskih djela na svijetu, ali još je za nas, ljude, prerano da se opustimo jer ratuju i ovi vjernici, i oni vjernici te se tako Božji narod s novim srcima ubija u ratovima i neredima, a mnogi kršteni donose nove ideologije koje su zapravo stare hereze i bogohuljenja u novome ruhu i, smiješno i tragično, mrze Zakon i vjeru pa se nabacuju oružjem i uvredama na braću i sestre.

Sodomija nam donosi stare pokore u obliku modernih virusa kao što je ovaj sadašnji iz Afrike, ali Bog ne želi nas pogubiti, niti istrijebiti.

Pravi pravcati ideal je slijediti Kristove zapovijedi, pravi i jedini životni izazov u kojemu se možemo u svakom trenutku obratiti Gospi. Ona je ta, ona je ljubav Boga, sakrivena u naukovanju Katoličke Crkve za sve one koji imaju barem zrno vjere ili žele bolji život i bolji svijet, ona nam služi kao najsavršenija zajednička i pojedinačna proročica kojoj se priklanjamo, ona je najsavršeniji i najjednostavniji primjer i pouka jer vjera čezne za razumom i razboritim tumačenjem Svetoga pisma. Vjeruj pa ćeš razumjeti. 08.08.2024. 16:16



Nego, kako je pisano: Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube.

A nama to Bog objavi po Duhu jer Duh sve proniče, i dubine Božje.”

1 Kor 2,9-10



 

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts