Wednesday, August 14, 2024

Po Mariji do Krista




Prosila sam Majku, Kriste, da me svojim zagovorom izbavi iz mojih nespretnih lutanja, sudaranja, padanja, iz mojih tjeskoba i gubitka dostojanstva na koje sam navikla, a zapravo ga uopće nemam jer nemam toliko malo poniznosti da bih dospjela pod Milost da me dotakne. Makar sam siromah u duhu, zaista sam nesposobna, ipak mi se nameću svakojake misli, vrzmaju mi se obijesne ideje po glavi te tako ipak nisam siromah i ne mogu zaslužiti dostojanstvo pa ga hoću izmoliti. A bez dostojanstva, bolje je, ostaje samo poslušnost, bez suza ili smijeha, gotovo slijepa poslušnost, odana poslušnost od koje me nikada ne boli glava i ne more me svakojake ideje. I ni trepet straha nema.

Molila sam je da me zagovorom svojim izbavi od oholosti jer joj se rijetko utječem, a s tobom neprekidno govorim. Kako razgovarati o poniznosti i krotkosti s Djevicom Marijom koja se kupa u blaženstvu, znači li to da ne zna kakva me oholost mori i kako je to kad se ne možeš poniziti, kada te nešto smeta do boli pa moraš kritizirati, upozoravati, mada smo svi takvi slični i smetaju nam naši grijesi kod drugih ljudi?

A nije mi teško razgovarati s tobom, Kriste, kao što vele: 'blizu ti je riječ'. I znam da ti bez Majke nema pristupa, i svejedno joj se tako rijetko obraćam. Molila sam je, Isuse, da mi pokaže svoju krotkost i blagost, svoju poniznost jer ne znam o tome progovoriti s njom.

I znam da moje molbe dolaze po njoj do tebe, i sve moje misli idu kroz nju. I anđeli nebeski što prinose zazive iz naših srdaca i s naših dlanova pred tebe, Oče nebeski, čine sve to u Mariji, Kraljici neba i zemlje.

Kad me ona toliko ljubi, kakva je tek ljubav Boga koji nas je sve stvorio?

Nezamislivo. Zbog toga se potrebno utjecati Mariji, pustiti je da nas hrani i da nas uči. I uvjerena sam da na taj način, kroz Mariju, možemo rasti do Gospodina.

Nitko ne trpi tolike objede i poruge kao srce Marijino, progonjena je bez prestanka. A ti si, Blažena Djevice, kao nepovrijeđena, tako milosrdna da ne gubiš prisustvo Duha nego vodiš nas u pokoru i kajanje, najljepše i najdublje kajanje od kojega cvatu duše, vodiš nas u nebo, k svetima, pokazuješ nam Boga koji je strogi Sudac i milosrdni Pravednik.

Ti si Kraljica mira, donesi nam Isusa u našu domovinu, budi mirotvoriteljica među nama da postignemo u Kristu jedinstvo. 14.08.2024. 21:31



Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: »Ženo! Evo ti sina!« Zatim reče učeniku: »Evo ti majke!« I od toga časa uze je učenik k sebi. (Iv 19, 26-27).”






No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts