Saturday, August 17, 2024

Crtice o vjerskom životu katolika

 



U vjerskom životu je gotovo sve moguće, može se čak nekome dogoditi da postane nevin kao dijete ako vjerski poživi neko dulje vrijeme.

Vjera je sastavljena od niza obraćenja, preokreta, osobnih promjena gdje je najmanje značajna promjena imena jer i ono ime koje ti dadoše roditelji je od Boga kao i tvoje novo izabrano, krsno ime.

Moliš li redovno ili intenzivno Gospinu krunicu, bit će turbulencija u tvome životu koje ne prestaju, a ako bi i manje molio, bilo bi još gore. Bog ti daje sve veće kušnje i prepreke što znači da sazrijevaš polako, ali sigurno do razine djeteta, dječjega srca. Ako shvatiš svoj život i svoju vjeru i molitvu isto tako ozbiljno kao što ozbiljno shvaćaš tekstove raznih šlagera ili tako ozbiljno kao što shvaćaš predviđanja budućnosti, tada ćeš zaista vršiti Riječ i uvidjeti kako determiniranosti uopće ne postoje, nikakva predodređenost za ovo ili ono. Tako se otvaraju vidici na sve strane. Zemlja je i ravna, i okrugla, i grbava, mijenja se neprekidno, kao i klima ili kao i svemirsko prostranstvo, mora i oceani oblikuju kopno, kopna oblikuju mora, sve se mijenja. Ali promjene nisu stalne i ovise o drugim statičnim i dinamičnim čimbenicima.

Duša nije uvijek ista, čovjek je svakoga dana drugačiji, mnogi niti ne znaju tko su im roditelji ili boluju li od nečega iz obitelji, ili možda virusi djeluju više nego što možemo istražiti.

Jedino na što čovjek može obratiti pažnju jest iskustvo iz kojega se uči za budućnost.



No, niti to nije tako određeno, sve zavisi od kakvoće i količine moliteljskog vremena u životu vjernika te o intenzivnosti temperamenta koji je, naravno, također promjenjiv i nepromjenjiv.



No, ipak ima jedno stabilno i čvrsto tlo po kojemu se može i hodati i na kojemu se može sigurno stajati, to je Dekalog, Riječ Boga, Deset zapovijedi uz koje moraš imati na umu Dvije zapovijedi ljubavi o kojima ovisi Riječ, to jest Zakon i Proroci. Tvoja jedina dopuštena osobnost je vjera i molitva, misa i lomljenje kruha i riječi.

Možda si previdio značaj nekih riječi i njihov smisao ako si već sve to naučio kad si bio dijete pa su tvoji grijesi česti i ponavljajući. Pokušaj pročitati Sveto pismo kojim god redom želiš. Barem dva do tri puta. I prati ga stalno na misnim čitanjima te ako čuješ i razumiješ propovijed svećenika.

Jamčim ti da ćeš oneviniti za relativno kratko vrijeme, usvojiti čisto srce ako se držiš toga temelja na kojemu gradiš vječni život.



Ali uvijek postoje iznimke koje su česte te tako jaki svetci što su kao djeca čisti, ostaju prava rijetkost. To su osobe koje se drže istine, koje sve opraštaju, ali i upozore ponekad na opasnost bilo kojega bližnjeg.

Što je istina, nije bitno.

Tko je Istina, bitno je za tvoje razumijevanje katoličke vjere. Znamo da je Isus jedina Istina, da je božanska i ljudska osoba i da se nastanjuje u molitelju pa tako možeš razlučivati i što je pravo i krivo.

Isus je taj koji će ti oprostiti sve što ga zamoliš, i više od toga. Ne boj se istine i kajanja, to su najljepši i najplodniji dijelovi vjerskoga života. Kad se kaješ i kažeš da ti je tako žao što ne možeš popraviti štetu koju si načinio, tada ti Bog daje u izobilju svega, darova, opraštanja, prilika za popravak, novih instrumenata i novo srce, i novi duh. A uvijek počinješ iz početka. Postao si novi, dobio si priliku i znaš da ćeš je opet dobiti ako zatreba i ako moliš i potrudiš se jer sada već znaš kako to ide. Život je požrtvovno zalaganje, čekaonica za raj, a ne zabavište. Vjera je pustolovno putovanje i ako kreneš u kraljevstvo nebesko, u obećanu zemlju, ne okreći se, sine, ne gledaj što je bilo nego ono što ti je činiti. 17.08.2024. 23:45

Upamti: kraljevstvo je nebesko ogromno i nalazi se ovdje, među nama. Ono je naše kraljevstvo i naša obećana domovina u kojoj vjernik poprima njene vlastitosti. Vjernik je žitelj, vjernik je ta obećana zemlja, vjernih je kraljevstvo nebesko. Takvih je kakvima želimo biti po Isusu Kristu, Gospodinu našemu.

Amen!

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts