Friday, August 16, 2024

Ljubavni križ

 



Previše se ljubiti ne može, niti postoji ljubav prema pogrešnim stvarima.

Sve se naklonosti zovu ljubav, ali Ljubav jedna i jedina uopće nije to, nije naklonost grešnih trenutaka, mada u toj ljubavi Boga ima jako puno naklonosti prema Izabranom narodu, ali još više prema poganima.



Potrebno je znati i naučiti da je ljubav, onakva kakva nas čeka, često veoma stroga, čak i gruba, otresita jer je ona teška i preteška odgovornost i obaveza.

Mi ljubavlju zovemo sve, a to je slabo razlikovanje duhova. Lako prevari čovjeka ili ženu. Muž ili žena tek kada su u braku mogu si dopustiti flert jer ih tada nitko neće preozbiljno i predubokoumno shvatiti. Ako je žena sama, opasno je za nju flertovati, a također ni muškarac koji nije zaručen ili oženjen ne smije si dozvoliti oblijetanje žena svih dobi.



Ako netko ljubi medicinu, rado će razgovarati o toj temi, o svojim užim specijalnostima, rado će saslušati tuđe mišljenje iz toga područja i pri tome će razgovarati s velikim zadovoljstvom s ljudima iz iste struke. Kroz takve razgovore provlači se ljubav i humanost, ali nikome ne pada na pamet da takav razgovor pogrešno protumači kao flert ili preljub.



Ako netko uči, prepušten sam sebi, socijalizaciju, rado će razgovarati s ljudima i ženama s kojima je lakše i lepršavije razgovarati. To je dobra psihoterapija i može neku osobu naučiti pristojnosti, kulturi i prikladnom ponašanju u određenim okolnostima.



Ako netko govori o Ljubavi i razgovara s nekim o Bogu i o božanskim stvarima, mnogi će pomisliti da želi flertovati, mnogi će osjetiti požudu, doživjeti ljubomoru ili zavist, to je problem grešnikov, a ne Božji. Bog neprekidno ukazuje na takve grešnike koji jednostavno skrenu s teme ljubavi na temu požude očiju i srca.



Tko ne ljubi bližnjega i potrebita, kolegu ili siromaha, prijatelja, obitelj i svakoga kome je nužna brza pomoć, taj ne zna ljubiti niti Boga, niti zna razlikovati svetinju od grijeha. Mnogima su te granice i razgraničenja jako tanka ili nevidljiva.



Izraz „preljub” ne znači da netko previše ljubi nego da se radi o prevari bračnog partnera, muža ili žene. Ako netko tko je u braku, a to je na primjer muž koji brka temu ljubavi i temu požude (inače bi muškaraca puno više vjerovalo, molilo i dolazilo na misna slavlja), taj se brzopleto oženio i brak mu je prisila, to može biti i žena, a ne samo muž.



Poštovanje, koje postoji u braku, dobar je put prema ljubavi u Gospodinu. No, naravno da ima brakova – nagodbi, brakova iz računa i pohlepe, a sve ljudi to zovu ljubav. Brak i ljubav u životnoj praksi jako su rijetko sinonimi. 16.08.2024. 22:09



Isus je jednako ljubio i žene i muškarce, ali kad govori o „preljubnici”, misli uvijek na svoj Izabrani grešan narod.

Ljubav je velikodušna,
dobrostiva je ljubav,
ne zavidi,
ljubav se ne hvasta,
ne nadima se;
5 nije nepristojna,
ne traži svoje,
nije razdražljiva,
ne pamti zlo;
6 ne raduje se nepravdi,
a raduje se istini;
7 sve pokriva, sve vjeruje,
svemu se nada, sve podnosi.
8 Ljubav nikad ne prestaje.”

1 Kor 13,4-8

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts