Friday, September 20, 2024

Nevidljivi kršćani

 


Jedno nas veže, jedno nas okuplja oko Tijela i Krvi tvoje, Kriste, a to je tvoj poziv. Dođemo svakojaki, ali s jednom dušom, onom koja čezne samo za tobom i dođe samo zbog tebe. Ne dolazimo zbog svijeta, niti zbog navike, niti zbog obaveze, dolazimo za svoju dušu, ali još više zbog nekih drugih ljudi, za njih. Jer u tvom pozivu sastojak je naviještanje, prorokovanje, liječenje, utjeha, prijateljstvo, ljubav.

Tko to ne bi htio, odane prijatelje i ljubav?

Kažu da nismo nikakvi prijatelji iako smo kršćani i katolici, da ne ljubimo ljude već da licemjerno vjerujemo u Boga. Mnogi u svijetu misle da kršćanima moraju biti na prvom mjestu, a oni, samo šute ili govore o tebi, Isuse, neke fraze, izraze koji ništa ne znače. Naravno, govore tako jer su u svijetu i od svijeta, ali nekad izgleda da su u pravu.

Nisu svi kršćani pozvani na isto mjesto i u isto vrijeme, čak svaki ima drugačiji put i poziv. Kao tijelo tvoje koje je tvoja Crkva gdje smo svi tvoji udovi. I ne može glava reći ruci da je ne treba, ni noga očima da ih ne treba. Različiti smo, nema nas dva jednaka.

Svaka je osoba u odnosu i relaciji s okolinom i svijetom, i ona koja je u Bogu, i ona koja nije puno svjesna. Već samim svojim postojanjem svaki čovjek, svaka žena i dijete, svaka osoba je relacija i utječe na svijet kao što i okolina utječe na svaku osobu, često se međusobno uvjetujemo i uspoređujemo.

U tebi, Gospodine, kršćanima sve uvjetuješ ti.

Svatko je pozvan drugačije.

Jedan da pripovijeda, drugi da šuti, treći da sluša, četvrti da gleda, peti da korača, ali svi djeluju po volji tvojoj, svi koje pozoveš. Međusobno se rijetko prepoznamo kada se nalazimo u svijetu, rijetko se prepoznamo po kršćanskom pozivu u isto vrijeme i na istom mjestu, kad si ti upečatljivo među nama.

Uslišanja dolaze molitelju, ali je pridonio i onaj za koga se molilo, svojom vjerom i odgovorom na poziv. Svojim strpljenjem i pouzdanjem. Za njega je milina moliti i i dobiti uslišanje i odgovor na molitve.

Često je slađe moliti za drugačije, za nestrpljive i srdite, za obraćenje.

Lijepo je vidjeti kako se sve odvija u tvojoj volji, i naša volja, i tuđa volja, i ti, Isuse.

Ne postoji idealan profil kršćanski, postoji univerzalno, opće kršćanstvo. Znamo da je blagost osobina vjernika, ali blagost može biti pritajena mržnja i slatka osveta neprijatelja, moguće je i to.

Istina i pravednost su vrijedni ciljevi, ali teško ostvarivi bez vjere, bez molitve iz čiste ljubavi i dobre volje.

Dubinski mir i raspoloženje su važni. Evo, nosim križ i predajem ga tebi, a ti mi ublažavaš nevolje, sprečavaš padove. Uzimam tvoje breme, tvoju volju tražim i mir je tu. Hraniš mi dušu, daješ mi riječ i prijatelje. Nismo svi kao jedno, ali dolazimo kako bismo to postali u tebi. U dioništvu s

božanskim životom. To nas povezuje, to nas zalijepi međusobno i svi te blagujemo zajednički, slavimo te, Bože naš koji nas napunjaš radošću.

20.09.2024. 21:06


Evo, Bog mi pomaže,
Gospodin krijepi život moj.”

Psalam 54,6

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts