Thursday, August 15, 2019

Zov Majke



Jedna je mlada, inteligentna žena zavoljela redovnika.
Ne može joj se to zamjeriti jer preporučljivo je da se vjernici laici i redovnici međusobno vole i poštuju, a najčešće se tu velika milosrdna ljubav Isusa Krista pokazuje najizvrsnije na djelu.
No, postoje i drugačiji slučajevi, bezbroj njih, na stotine, gdje se vjernici među sobom ne poštuju i prepiru. Sam Gospodin Bog, Isus Krist nam kaže da za Njim može hoditi samo onaj tko mrzi svoj život i sve svoje, i sve tuđe, to jest zemaljski način života i sve zemaljsko.
S jedne strane vjernici su kao jedan u zajedničarenju, ali u ljubavi prema Isusu i želji da Ga nasljeduju postaju veliki revnitelji koje je strah prilagođavati se drugima, prilagođavati se obličju ovoga svijeta.
Osim toga, ovaj svijet je sav grešan u ljudskim srcima, a od tih grijeha čovjek postaje manje ili više retardiran ako ne prati Isusa i ne čuva svoju vjeru iznad svega iako te svoje vjere ne mora niti biti svjestan. Vjera je Božji dar, a ljubav laika prema redovniku je Marijin poziv, poziv kojega rijetko tko može odmah identificirati. To je poziv u obraćenje, poziv na gozbu Isusovu, poziv u veliki privilegirani narod.
Ona žena nije također prepoznala Isusa u onome redovniku, a još manje je spoznala da ju je obuhvatio Marijin poziv. Taj redovnik je bio jednostavno najpametniji i najljepši za nju, a mora se priznati da u svijetu grijeha nije mogla samo tako susresti nekoga lijepog i pametnog. Osim toga, redovnik je predivno govorio i propovijedao, srčano je molio, a bio je tako jednostavan i pristupačan.
Često se događa da žene laikinje pomisle kako su redovnici lako dohvatljivi, čak i smiješni zbog njihove skromnosti i poniznosti, ali taj dojam vara, strašno vara mnoge laike.
Ta pametna i energična žena se zainteresirala za redovnika na običan, zemaljski način, tražila ga je i njegovo društvo joj je značilo puno više nego što bi sama sebi priznala, a također je i imala neodoljivu želju da ga uzme za ruku i odvede u šetnju, u svoj svijet, da manipulira s njim.
Počela ga je svjesno i savjesno pratiti jer ju je on u svojoj vjeri sve više privlačio, vjerojatno zato što je ostajao povučen, skroman i ponizan.
Nije shvatila da ju privlači njegova vjera, njegova sloboda, njegovo blaženstvo, njegov Bog i da ju Marija zove k sebi na molitvu i nasljedovanje njezinog Sina po uzorku kojega je sama Marija pokazivala u sebi i oko sebe.
Redovnik je u svojoj poslušnosti Isusu strpljivo podnosio tu ženu, želio je upoznati bolje kao i svakog drugog vjernika, čekao je da ona otkrije Marijin zov, to jest da Bog obrati srce te mlade, inteligentne žene.
Svaki puta kad bi se rastajali, žena bi opet pronašla redovnika i tražila njegovo društvo.
Ima ih bezbroj, takvih djevojaka i žena.
Sve na kraju završava njihovim suzama.
Plaču zbog velikih rastanaka, ali plaču zato jer nisu čule Mariju iako je Isus poduzeo maksimalne napore da ih dovede k sebi, u raj, u kraljevstvo nebesko za kojim su tako revno čeznule.


A muškarci, oni žale kako je šteta što žene nisu svećenice i nadaju se da će to uskoro postati. Nisu svjesni, očigledno, da i njih zove Marija.
15.08.2019. 09:48







No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts