Sunday, July 26, 2015

Slušajte svoju djecu

POŠTUJ RODITELJE DA DUGO POŽIVIŠ I DOBRO TI BUDE NA ZEMLJI

Posluh je roditeljima važna i pozitivna sastavnica općeg iskazivanja poštovanja prema njima. Tko poštuje svoje roditelje, taj sigurno zna da prema njima mora biti iskren. Poštivati roditelje ne znači šutke napraviti sve što oni kažu. Poštivati roditelje znači reći im “Ne” kada je to potrebno i iskreno im obrazložiti zašto ne žele činiti ono što roditelji od njih očekuju.
Tko slijepo sluša roditelje, nije iskren i u sebi se možda grize zbog toga što mora činiti ono što ne može ili ne želi.
Malo dijete, a i ono malo starije nije i ne može biti krivo i odgovorno ako ne razumije ono što se od njih traži i ono što im se govori. Učitelj, to jest roditelji moraju znati obrazložiti razumno zašto dijete treba nešto učiniti jer inače prisiljavaju dijete da čini nešto što ne razumije, a često niti ne smije biti iskreno i znatiželjno.
Dijete mora poštivati ono što im roditelji nalažu. To je normalno ako roditelji poštuju sebe i svoju djecu jer u roditeljskoj ljubavi se nalaze svi odgovori, svi razumni ukori i pomoć djetetu na putu prema zrelosti.

Nije pametno govoriti da su djeca zločesta i neposlušna.
Nije pametno vikati na dijete ili mu neprekidno prijetiti.
Nije pametno uzimati ultimatume kao najvažnije sredstvo odgoja.
Nije pametno premlado dijete učiti o temama odraslih kao što su politika ili ekonomska situacija u obitelji.

Roditeljima mora barem jedan podatak o odgoju biti jasan: djeca ne uče govoriti sama od sebe nego od roditelja i to tako da ih pažljivo slušaju što govore. Još pažljivije djeca primijećuju što roditelji čine i oponašaju roditelje, naročito ako roditelji ne uče djecu razgovarati o svemu. Uzalud je zahtijevati od djece poslušnost ako i sami ne činimo ono što od njih zahtijevamo.

Imati svoje dostojanstvo u Bogu, ljubiti svoju djecu i razgovarati s njima najlakši je i najljepši način odgoja, a donosi i obilate plodove.


No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts