Thursday, July 23, 2015

Samo Bog je dobar, samo Bog je vječan

Poslanica apostola Pavla Galaćanima, glava 2, redak 19b-20
19 b S Kristom sam razapet.
20 Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene. 

Poslanica Svetoga Pavla apostola Rimljanima, glava 8, redak 1-2
Nikakve dakle sada osude onima koji su u Kristu Isusu!
Ta zakon Duha života u Kristu Isusu oslobodi me zakona grijeha i smrti.

Eto, zar nije očigledno da, otkada je Krist došao k nama, prošao ekumenom čineći dobro, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan, sašao nad pakao, treći dan uskrsnuo od mrtvih, uzašao na nebesa, sjedi s desna Bogu Ocu svemogućemu i poslao Duha Svetoga Životvorca na sve ljude, od tada do sada nema više zakona ljudskih, grijeha neoprostiva u konačnici pa tako ni smrti, a ponajmanje sigurnosti u to da će netko završiti u vječnome ognju.
Netko je rekao: svi ćemo se spasiti.
Možda, i po kojoj cijeni, pitanje je osobno i subjektivno svakome ljudskome biću. Znamo da svakoj rani je potreban lijek i vrijeme da zacijeli i da je u mukama svaki trenutak dug čitavu vječnost.
I kako poznaješ taj zakon Duha života u Kristu Isusu? Da li ga osjećaš? Jesi li ga svjestan?
Kako možeš samo s vremena na vrijeme uzvikivati “Bože, Bože, daj ili spasi, ili tako nešto slično”?
Osjećaš? Ma nemoj, ti si kao neki Bogom dani medij koji ima senzor za nevidljivo i neopipljivo. Ne osjećaš ni mrava kojega si zgazio, niti imaš pojma koga si uvrijedio, niti se znaš prestati svaditi s onim koji ti pokušava dati na znanje da si ga uvrijedio. Ono što osjećaš čak i ako počneš moliti slatko je, previše slatko i postaješ osjetilni ovisnik.
Čovjek svaki ima osjetila, ima emocije, ima osjećaje, ima živce, ima mozak, ima svijest, ima savjest, ima volju. A ti samo doživljavaš nešto slatko i govoriš da je to Svevišnji.
Kako možeš slušati svećenike s tim šećerastim osjećajem, a kako ih uopće vidiš, čuješ i barem donekle razumiješ? Nikako, vidi se iz priloženog.

Ljudi, vi još uvijek živite po zakonima ljudskim, čak ćete i postati članovi Kluba nekoga takozvanog portala, neke instant-Biblije za vaše brzopleto instant-zaključivanje.
Zašto gledaš u te postove na društvenim mrežama? Zašto čitaš kratke poruke i naslove?
Zato što ti je intelekt neishranjen,
Zato što vjera istinska ne može bez intelekta,
Zato što ne ljubiš svom snagom, srcem i—umom svojim Gospodina.
23.07.2015. 01:18



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts