Friday, April 1, 2022

Zašto nas toliko ljubiš?



Znam, Isuse, da ne pada ni vrabac, niti vlas moja bez Tebe.

Znam, Isuse, da si me stvorio i da me sakramentalno rađaš i obraćenjem od mene činiš dostojanstvenu osobu, svoje dijete i da činiš od mene ono što želim i tražim: da me počastiš svojom premilosrdnom voljom kako bi sa mnom bilo kako Ti želiš jer samo Ti znaš što je za moj spas najbolje.



Ipak, pitam se ponekad kako Stvoritelj ne može ne ljubiti onoga kojega je stvorio i kako može onoga kojega je stvorio od svoje ljubavi ljubiti sve više. Znači li to da ipak ima nešto u mojoj duši što ovisi o naravi koju si mi načinio: neki pokret, riječ, emocija, požrtvovnost ili slobodna odluka u kojima si meni potpuno prepustio biti ono što jesam? Postoji li nešto što je drugačije od Tebe, što je u mojoj osobnosti, a nije grijeh?

Biljke istoga sjemena svaka drugačije cvate, makar si Ti taj koji je sjemenje odredio. Ili voliš grešnika više samo zato što Ti se češće pokajnički vraća i obraća?

Jer nama si zadao jedinstvo i ljubav upravo po tome što smo svi drugačiji, što smo različiti u svojoj sličnosti.

A na Tvoju sliku smo stvoreni pa, ako se mi ljubimo kao različiti vrlo često upravo zbog naših razlika, jesmo li i to dobili od Tebe? Jesi li i Ti po nečemu drugačiji od one duše koju posebno ljubiš?

Meni dade proizvoditi i biti sretnom i zadovoljnom kad mi proizvod ispadne u Tvojoj milosti puno bolje od očekivanja i tada se kod mene rađa neka vrsta posebne naklonosti prema takvom proizvodu, za razliku od svih ostalih djela. Ali kad bih voljela svoj proizvod tako žarko i strastveno kao što Ti ljubiš čovjeka kojega si stvorio, za mene bi to bio grijeh, poklonstvo kumiru i idolu.

Zašto nas toliko ljubiš, Gospodine? Znam da Ti je žao da bilo tko od nas propadne. No, Tvoja ljubav se razdaje kao Tvoja slava, naširoko i do najvećih dubina. I sa svakim obraćenikom Tvoja ljubav raste i cvate neopisivo beskrajno i lijepo.

Tvoja Muka i Križ nemaju premca u ljepoti i u svojim divotama, u divotama predanja i ljubavi Tvoje za nas.



Ima svetaca o kojima ne znamo jesu li bili na strašno teškim kušnjama, koji Te zavolješe odmah i vjerno Ti poslužiše; ima mučenika koji se vezahu jakom ovisnošću za Tebe. Ali Ti odlaziš i tražiš okorjele grešnike još žarčom strašću i ljubavlju. I svjedočiš nam neprekidno o tome, mi Te imamo kao znak na čelu, kao povez na rukama, kao prvu pomisao, kao najmanju sitnicu, kao posljednje riječi; imamo Te na dovratnicima i na zidovima, u srcima i u dušama koje ljubimo; po svuda i uvijek nosimo Te sa sobom i u sebi. I griješimo, a Ti čezneš za nama i za našim povratkom k Tebi.

I podložan si volji Očeve ljubavi za nas, milosrdan si i praštaš grijehe...

bi li nas istom strašću ljubio da nismo nikada sagriješili i pali?

Znam, tada ne bismo mi bili mi, bili bismo na pola duše jer tek razne kušnje od nas čine prave, dovršene ljude.

Što je to što ljubiš čak i u mlakim ljudima? Niti su studeni, niti su vrući u svojoj vjeri, a Ti raspiruješ njihove živote ognjem ljubavi o kakvome niti ne sanjaju.

Što je to što Te najprije gane kod čovjeka?

Je li to očaj njegov, jesu li to strašni i neoprostivi grijesi, ili je možda velika vjernost i spoznaja?

Ili je sve to zajedno? Tako da svaku osobu ljubiš drugačije, čak možda i drugačijom silinom.

Sigurno najviše čezneš od nas svih načiniti pravi i božanski lijep rajski vrt, pun mira i reda, čistoće, ljepote i dobrote, u pravednosti na ljudski način.

Uvijek, nakon svakog pitanja i odgovora, ostaje nešto, neka slutnja da ćeš mi pokazati taj razlog jasnije, s više zagonetki, u dubljoj otajstvenosti i da ćeš me povesti dalje, iza cilja, iza nekog zida, iznad neke provalije, i da ćeš me uputiti na neka nova zatvorena vrata da ih pokušam istražiti, da bojažljivo na njih pokucam.

I ta moja slutnja, i ti Tvoji naputci – to je ljubav naša koja je i uzrok i posljedica, i svrha i smisao najljepše ljubavne tvrdnje i obećanja koje sam doživjela: ti ćeš biti moj narod, a ja ću biti tvoj Bog.

Kao što ja trebam Tebe, tako i Ti bez mene biti ne želiš.

Znam da si to Ti, Isuse, da si takav kakav jesi, da si jedini Bog nad bogovima i Ljubav nad ljubavima.

Ti želiš odnos u kojem ćeš me naučiti, u kojemu ćeš se beskonačno darivati. 01.04.2022. 21:21




 

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts