Friday, February 1, 2019

Žedne duše



Žeđ duše
Žeđ je potreba svake duše, a ono što duša traži je smisao njezina postojanja i opravdanje i smisao njezina djelovanja.
Duša stoga traži posvuda samo jedno: život i to dobar život. Što god činila, duša to čini da bi joj bilo dobro, ali i da spozna smisao svoga postojanja i u dobru i u zlu. U ratu traži mir, u gladi traži hranu i sigurnost, u miru traži radost i sreću. Postoje mnogi načini na koje se duša snalazi, traži u znanosti jer želi posjedovati što više znanja kako bi nešto spoznala; traži u politici jer želi posjedovati što više moći kako bi si uspjela priskrbiti sve što joj je potrebno; traži u umjetnosti kako bi nadrasla samu sebe u besmrtnosti; traži u religioznosti kako bi otkrila Boga i postala bog.

U toj potrazi za svojim smislom, duša se najbolje osjeća kad vjeruje u Boga te tako nema duše koja ne bi bila religiozna iako je svaka duša istovremeno i politična, i umjetnička, i obrazovana. Svi ti sastojci miješaju se u jednoj duši, ona je ponekad vjerna politici, ponekad je vjerna svojim principima, ponekad je vjerna svome pozivu, a najčešće pokušava biti vjerna Bogu kako bi postala što veći i što moćniji bog.




Voda
Isuse, Ti me učiš da nahranim gladne i napojim žedne duše, siromahe željne pravde dok me istovremeno vodiš kroz glad, žeđ i siromaštvo; šalješ me u pustinju s obećanjem da će se ona za mene rascvasti, stojiš usred pustinje i utažuješ moje najnužnije potrebe.
Isuse, i Ti si žedan, žedan si sa mnom, gladuješ sa mnom, tuguješ sa mnom, dijeliš sa mnom žuč i ocat kako bih naučila cijeniti kap vode Tvoje, kako bih doživjela glad za Tvojom hranom i kako bih otklonila tugu mirom Tvojim; kako bih uspješnije izbacila srdžbu i iscrpljenost iz sebe.

"U goleti bregova otvorit ću rijeke,
i posred dolova izvore.
Pustinju ću pretvoriti u močvaru,
a u vrela sušnu zemlju.
19Posadit ću u pustinji cedar,
bagrem, mirtu i maslinu.
Stepu ću pošumiti čempresom,
brijestom i šimširom zajedno." Iz 41,18-19





Vino
Kako da žeđam Tvoju ljubav, Gospodine, ako ne znam čega sam žedna, ako ne ljubim? Ti mi ljubav pružaš kako bih naučila biti pažljiva i susretljiva, kako bih bila vjerna, strpljiva i postojana u molitvi. Moja vjera u Tebi rađa moj molitveni život, a ja govorim o ljubavi kao da ju poznajem.
I kad shvatim da ne poznam ljubav, Ti mi je, gle, izobilno daješ u slavljima sakramenata, u slavlju krštenja, pokajanja i Euharistije. Sakramenti su ostvarenje mojih želja i nadanja, uslišanje mojih molbi, oživotvorenje molitvenoga života da on postane meni stvarnost i pustinja tada postaje ona Obećana zemlja.

I, kada Te želim što bolje upoznati, Ti mi daješ da postanem više ja, ono što ja jesam, a nisam nikakav bog i ipak više sam od boga jer sam Tvoja, ne samo zbog ljubavi koju mi daješ, kojom me ljubiš već zbog sposobnosti da ljubim koju mi proslijeđuješ, zbog toga što Te sve više ljubim. Ljubim, dakle postojim. To je puno drugačije, više i ljepše nego biti bog onako kako to ja zamišljam. Ljubim Tebe, dakle, ljubim sve Tvoje.

Rekao si, dat ću ti samo vjeru i ništa više, ništa drugo.
Rekao si da ćeš me ostaviti u svijetu i promatrati razvoj moje vjere u neprikladnim okolnostima.
A dao si mi pojam o ljubavi koju sam dugo, dugo tražila, a sada daješ mi vino svoje radosti.

"A Žena pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište da se ondje hrani tisuću dvjesta i šezdeset dana." Otk 12,6

Bez zajedništva s Tobom, ja nemam života, nemam vode, nemam kruha, nemam utjehu. Ti si mene odabrao. Ja sam loza Trsa koji si Ti u vinogradu Oca našega (Dufour, str.1420). Duše oživljavane ljubavlju kojom ste Ti, Isuse i Otac naš sjedinjeni, donose plod i to na Očevu slavu jer kada Te slavimo, Ti nas napunjaš sve većom željom za slavom Tvojom. I tako, duše imaju zajedništvo u radosti Tvojoj, Gospodine Isuse, a Tvoja je sinovska radost u tome da proslaviš Oca našega.

"8Ovime se proslavlja Otac moj:
da donosite mnogo roda
i da budete moji učenici.
9Kao što je Otac ljubio mene
tako sam i ja ljubio vas;
ostanite u mojoj ljubavi.
10Budete li čuvali moje zapovijedi,
ostat ćete u mojoj ljubavi;
kao što sam i ja čuvao zapovijedi
Oca svoga
te ostajem u ljubavi njegovoj.
11To sam vam govorio
da moja radost bude u vama
i da vaša radost bude potpuna." Iv 15,8-11

Evo misterija i otajstva za žedne duše koje traže dobar život, mir, sigurnost, radost i sreću, one su izraz plodnog jedinstva Tebe, Krista, i Crkve, izraz radosti koja ostaje, savršena i vječna.

"I slavu koju si ti dao meni
ja dadoh njima:
da budu jedno
kao što smo mi jedno –
23ja u njima i ti u meni,
da tako budu savršeno jedno
da svijet upozna da si me ti poslao
i ljubio njih kao što si mene ljubio." Iv 17,22-23


No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts