Sunday, April 28, 2019

Izvor opće vjere




To je onaj koji je došao s vodom i krvlju: Isus Krist, ne samo s vodom nego s vodom i krvlju. I Duh je onaj koji ovo svjedoči, jer je Duh istina (1 Iv 5,6).”


Božansko milosrđe u našem ljudskom jeziku je milost s nebesa.
Bog je Ljubav (1 Iv 4,16b), Božja ljubav ne može se mjeriti mjerilima ljudske ljubavi.
Istina i zakoni u svijetu, među nama, ljudima, postoje često kao nešto apsolutno, ali rijetko smo svjesni da je istina i pravednost zato istina i pravda jer Bog tako želi, Bog koji je Ljubav. Ta Ljubav, koja nam je naš Bog, ljubi i želi što hoće, ljubi i čini ljubav, istinu i pravednost.
Dakle, Bog je mjerilo istine i pravednosti, ljubavi i milosrđa.
Istina nije veća od Boga koji je Ljubav i Pravednost, Istina i Život.
Ljubav je pravedna, Njezina pravednost je za nas ljude milosrđe božansko.


Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti, riječ je Gospodnja (Iz 55,8).”


Jer mi, ljudi, često mislimo da se pravednost nalazi u zakonima te da je pravednost Božja zapravo Zakon Boga našega. No, zakon je samo čvrsta riječ koja pokušava podrobnije odrediti neodredivo i neizrecivo. Ljubav i solidarnost pokušava stvoriti ljubav i solidarnost, ali to je nemoguće pa se ljubav i solidarnost nacrtaju i pojašnjavaju, izriču se zakonima koji su nesavršeno nastojanje za ljubavlju, pravdom i milosrdnošću.
Jer mi, ljudi, često kažemo da nas Bog upućuje na čovjeka, na onoga susjeda i brata, ali nismo svjesni da bez Boga do brata doći ne možemo.
Stoga je čovjeku Bog na prvom mjestu.
Veličina božanske ljubavi, istine i pravednosti upravo se očituje ljudima kroz nedokučivu Ljubav koja je naš Bog, kroz nepojmljivo Milosrđe koje čovjek, koji je zao (Mt 7,11), ne može shvatiti kao pravednost, a ponajmanje se događa da ljudska ljubav i ono što čovjek naziva ljubavlju dočarava ljubav Boga. Ne, niti približno. U tome je veličina Boga koja se očituje čovjeku i zbog toga se čovjek Bogu samo i jedino može pokloniti. 28.04.2019. 13:11




ZBORNA MOLITVA RIMOKATOLIČKOG EUHARISTIJSKOG SLAVLJA NEDJELJE BOŽANSKOGA MILOSRĐA:


Bože vječnog milosrđa, ti svake godine vazmenim slavljem užižeš vjeru svog svetog naroda.
Umnoži u nama milost, da sve dublje shvaćamo što je krst koji nas je oprao; što je duh koji nas je nanovo rodio; što je krv koja nas je otkupila. Po Gospodinu.”
Gospodine, smiluj se; Kriste, smiluj se.

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts