Wednesday, December 30, 2015

Kako se uzaludno sije pesimizam



Našla se grupa na Facebooku koja dobrohotno upozorava najveće poduzetnike svijeta neka budu oprezni i neka ne ulažu u Hrvatsku.
Ma nemoj, da ne bi nekome hrvatska država nešto otela kao da poduzetnik nema pojma o svom poslu. Prije će poduzetnik, ako nije hrvatski domoljub, demokrat ili jednostavno pametan, oteti od države i naroda nego što će neka državna vlast uspjeti opljačkati poduzetnika. Svašta.

Drugo: ima nekih vjerskih portala koji objavljuju neistine iz vjerskoga života, valjda zato što im je molitva strana i općenito kao da su antikristi pa kažu, primjerice, pakao je vječan što nikako ne može biti definitivna istina. Nema u Svetom pismu te tvrdnje nego samo upozorenje vjernicima da ne zaglave svojim grijesima tamo gdje je vječni oganj i plač i škrgut zubima.

Uzgred i ona poštapalica silnih ateista koji poznaju Bibliju kao svoj džep i u srcu poznaju povjerenje i vjeru i religioznost, ali ne mogu se s činjenicama pomiriti, ne mole Boga i ne mogu nikako prihvatiti ono što su svjesno i nesvjesno odavno i jako dobro shvatili: govore da je rad stvorio čovjeka. No, rad je zaista dobar i pomaže u istjerivanju zlih duhova, ali rad se ljudski ne može nikako odvojiti od osobnosti onoga koji ulaže svoj rad u nešto dobro, korisno i stvarateljsko. To jest, rad je samo napor uložen u stvaranje i proizvodnju, a huškanje na zločine se ne može nazvati naporom nego linijom manjeg otpora. Budući da čovjek u stvaralaštvo i rad ulaže sve svoje, sebe samoga, svoje intelektualne, psihofizičke sposobnosti, svoju svu pamet, dušu i tijelo, može se slobodno reći da je rad srce čovjekovo. A najbolje i najužasnije jest kada ljudi svjesno žele unijeti razdor baš u navažnijem segmentu postojanja, u srcu svake ljudske duše. Dobri poznavatelji vjere, ali grešnici i zločinci, sotone i lažci jako dobro znaju da se na terenu svjetske filozofije mora uglaviti ideologija koja je nalik vjeri, ali samo izvana dok iznutra razdire samo biće i postojanje ljudsko.
Zato poslušajmo radije savjet naših dragih i prvih zaista pismenih ljudi, benediktinaca: moli i radi.

Molitva jedinome Bogu je ono što nas vjernike razlikuje od svega stvorenog i po čemu dobro znamo sve ono o Isusu, Gospodinu što malo tko od nas zna protumačiti i pojasniti. Nije slatkorječivost jača od jednog molitvenog zaziva pa neka se sakriju zlonamjernici sami pred sobom u mišju rupu, a svi oni koji lajkaju gluposti i širenje pesimizma neka si malo zavire u crkvu i u Bibliju kako bi postali zaista jači u vjeri, molitvi i radu, u vjerskoj promisli koja jedina dovodi samo do jednoga zaključka, a to je optimizam i nada u dobar i vječni život; neka barem pokušaju naučiti što je to nada, vjera i ljubav, kako je to kada se vjernik i molitelj uvijek nada protiv svakoga pesimizma i beznađa, a naročito ima razloga samo i jedino za nadu veliku i za optimizam kada vidi da je neki poduzetnik i vjernik i domoljub.
30.12.2015. 07:09


No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts