Saturday, December 12, 2015

Ideja nije mrtva


Ideja, bilo koja, nije mrtva, ali su mrtvi oni koji u svojem slobodnom mišljenju javno zagovaraju svoju ideju.
Što je demokracija, ako nije pravo na stvaranje i oblikovanje svojega osobnog mišljenja kao prvo i potom sloboda govora u kojemu se to osobno mišljenje odražava, kao drugo.
Jasno je bilo nekada da takve demokracije u staroj Jugi nije bilo, čak smo znali reći da smo sto godina iza majmuna s obzirom na to koliko nas je ta stara država uspjela unazaditi u sedamdesetak godina u odnosu na Ameriku, Aziju, Afriku i šire.

Oni koji javno zagovaraju neku ideju su, dakle, ili mrtvi ili korumpirani pa prema tome pravi intelektualac teško opstaje jer intelektualac mora i želi govoriti i u zgodno i u nezgodno vrijeme, a ne samo onda kad mu neki nestručan političar dopušta govoriti jer u ovom drugom slučaju postoji mogućnost da je korumpiran, a tada se vidi da nije uopće intelektualac.

Intelektualci u Hrvata su vrsta koja je otpisana, za odstrel pa se u javnosti ostavlja dojam kako u Hrvata nema puno pametnih dok korumpirani ideolozi govore kako treba razmišljati, vrlo sofisticirano i s jako nježnim nabojem po uzoru na prave intelektualce. Oni govore o nekim idejama koje nikako u Hrvata ne uspijevaju već više stotina godina i zbog toga bi bilo jako dobro pogledati zašto, to jest rasvijetliti dobre ideje i mnoge pogreške kako ne bismo ponavljali iste pogreške. 12.12.2015. 09:13


No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts