Sunday, February 19, 2023

Elementi naših grijeha



Ako ne osjećamo oduševljenje našim Bogom, Bogom živim, tada je naša vjera samo usputna politička opcija. Gospodin mora biti na prvom mjestu da bismo mi postali bolji ljudi.

Često hladnokrvno izjavljujemo da smo kršćani, da smo katolici.

Hladnokrvno se deklariramo.

Hladnokrvno preskačemo liturgijske obaveze, objavljene od našega Boga.

Hladnokrvno komentiramo kršćanstvo kao politiku.

Hladnokrvno preskačemo čitanje Svetoga pisma.

Hladne krvi molimo Gospodnju molitvu Oče naš.

Ako smo spoznali da činimo kakav grijeh, prema prilikama hladnokrvno se ispovijedamo. Živimo po zakonu, po pravilima.

I hladnokrvno se kajemo. I to je na neki način već bolje nego ništa.

No, kakav bi bio život kad bismo hladnokrvno opraštali uvrede, kad ne bismo ogovarali i sudili druge ljude, kad bismo hladnokrvno ljubili i kad bismo hladnokrvno blagoslivljali okorjele neprijatelje?

Kakva bi nam to bila ispovijed bez stvarnoga i istinskog kajanja?

Bila bi neuspjela, ponavljali bismo grijehe i ne bismo se nikada obratili, a to znači da ne bismo odgajali svoju savjest i ne bismo postali moralno bolji ljudi. Mnogi ne vjeruju u obraćenje. Kad se netko pokaže boljim čovjekom, prisjećamo se da nekada nije bio tako dobar i sudimo da se samo licemjerno prikazuje boljim čovjekom; ne vjerujemo da se zaista promijenio zauvijek.

Često imamo svoje vlastito evanđelje i svoju vlastitu sliku Gospodina Boga i mislimo kako znamo na koji ćemo način postati bolji, mislimo da to ovisi o našem trudu. Ali to nije istina. Samo milost Božja nas može popraviti, samo Crkva zna i prakticira obraćenje i promjenu na bolje.

Boga Isusa Krista moramo upoznati jer Isus je naša najdraža Osoba, a ne naša ideja.

Samo Crkva naša će nam polako, postepeno i sustavno pokazati put kojim se ide do svetosti, do obraćenja.

Tada ćemo doživjeti Gospodina, upoznati Ga, zavoljeti Ga i čuvati se da Ga ne povrijedimo. 19.02.2023. 08:16



Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! 16 Ali jer si mlak, ni vruć ni studen, povratit ću te iz usta. 17 Govoriš: ‘Bogat sam, obogatih se, ništa mi ne treba!’ A ne znaš da si nevolja i bijeda, i ubog, i slijep, i gol. 18 Savjetujem ti: kúpi od mene zlata u vatri žežena da se obogatiš i bijele haljine da se odjeneš da se ne vidi tvoja sramotna golotinja; i pomasti da oči pomažeš i vidiš. 19 Ja korim i odgajam one koje ljubim. Revan budi i obrati se! 20 Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.« (Otk 3,15 – 20)”.





 

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts