Tuesday, November 17, 2020

Bože, čuvaj Hrvatsku



Nisam u koloni.

Nisam dostojna ni onoga lampiona na prozoru.

Mnogima je pobjeda i pobjedničko slavlje lijek za sve društveno-političke frustracije.

Ma gdje bili u Domovini Hrvatskoj, rat nas je zahvaćao iz dana u dan, iz noći u noć, iz smrti u smrt, iz nade u nadu. Frustracije su rasle jer nitko „izvana” nije pomagao, samo dragi Bog. Zatražiš pomoć i dobiješ pljusku.

Grad, to su ljudi”, govorio je Siniša Glavašević.

U prvom redu to su žrtve, umotane u bijele haljine:

Tako će pobjednik biti odjeven u bijele haljine i neću izbrisati imena njegova iz knjige života i priznat ću ime njegovo pred Ocem svojim i anđelima Njegovim. Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama!” Otk 3,5-6

I Vodotoranj je jedna žrtva među mnogima, simbol žrtve, pobjede i suverenosti; simbol sposobnosti opstanka u teškim vremenima, čak i simbol Domovine.

Ipak, Memorijalni centar i zeleni Križ koji se nalazi nad posljednjim zemaljskim počivalištem Vukovaraca bio bi moje mjesto na kojemu bih obilježila sjećanja da sam u koloni. A o sjećanjima ne bi bilo lijepo govoriti na današnji dan jer sjećanja nisu tako lijepa kao Križ sa svojom nebeskom puninom.

Nisam u koloni, nisam bila ni blizu žrtvenicima tijekom agresije na Domovinu. Osim u srcu, u mislima, u molitvi ili u vapajima. Bili smo okupirani, okruženi, bili smo jedno.

Suverena Hrvatska!”, ponavljao je predsjednik Franjo Tuđman.

Naravno da je suverena, suverena po broju žrtava, po strahoti žrtava, po izobilju siromaha. Kad je znala sve to pregrmjeti, kako ne bi bila i u pobjedi jedna jedinstvena i samostalna, i kako ne bi u povijesti ostala jedna, cjelovita, jedina.

Molitva je srušila Zid”, govori Crkva u Hrvata.

Molitva i vapaji, žrtve i ljubav došli su do nebeskih visina. Bog nas čuva”, govorili smo tada i danas govorimo isto.

Ne idem u Kolonu sjećanja, nisam tamo ni blizu.

Evo me na drugom kraju, u gradu u kojemu sam živjela i u kojemu stanujem i živim i danas. U slobodi. U vjeri. U suverenosti.

Vi, u bijelim haljinama, svi vi koji ste kod Boga moga, velika vam hvala, hvala za sve. 17.11.2020. 09:43


 

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts