Tuesday, December 17, 2019

Božić u vremenu



I Riječ tijelom postala
i nastanila se među nama (Iv 1,14).”


Mesija se pojavio prije četiri do pet tisuća godina.
On je Poslanik Božji, Pomazanik, čovjek koji je ovlašten od Boga na najizravniji način.
On se uvijek pojavljuje kao Moć i Snaga, kao Energija, kao Reforma, kao Obnovitelj svega, kao Vođa.
U starom židovskom narodu dobiva taj Svemoćnik svoj naziv Mesija u Pismima. Pojavljuje se u Zakonu i Prorocima te i u vremenu, čak i na kraju vremena.
Tek tada, oko 700 godina prije Krista, mesijanska moć u hebrejskim spisima proriče se kao milosrdna i pravedna moć nekog Kralja. To je san cijeloga svijeta, to je čežnja svakog čovjeka, to je proročanstvo izabranog Božjeg naroda.
Bog, koji je oduvijek, dolazi čovjeku kojega je stvorio, u vrijeme koje je također stvorio radi čovjeka. Dolazi kao neki Novi čovjek, drugačiji od svih ljudi, koji sve zna i koji će uspostaviti zakon kojega će svi željeti poštivati.
Taj Kralj i Zakon su značajni poput kralja Davida oko tisućite godine prije Krista; Mesija će biti potomak i Sin Davidov.


No, tko može znati unaprijed kako izgleda nešto što je u svemu isto, a potpuno novo i drugačije od svega i kakav je taj potpuno Novi čovjek, potpuno isti, a sasvim drugačiji i poseban?


Ta nova osoba je do sada ipak nepoznati Bog, a to znači da dolazi kao Iznenađenje ili Nevjerica što podrazumijeva da će iznenaditi sve ljude i svaku dušu posebno. Ako nema iznenađenja pred Njegovom novošću i novostima, to znači da se tu ne radi o pravom Bogu i da to nije taj Novi čovjek.


Stari hebrejski proroci govore u mnogim detaljima o tom Božjem čovjeku, naročito veliki prorok Izaija.


Bog je nevidljiv, odnosno Bog je Duh, a duh je znak za misao, za dušu koja nije sa zemlje, znak za svijest, znak za nevidljivi um. On nije bezličan već je Osoba koja ima svoje specifičnosti i svoje karakteristike kao i ljudska osoba. Dakle, Bog može komunicirati s čovjekom i Bog se zaista čovjeku objavljuje.
Bogočovjek Isus je pravi Bog i pravi Čovjek koji ima božansku i ljudsku narav, božansku i ljudsku volju, božansku i ljudsku svijest, ali savjest ima ljudsku koja je čista kao suza, nepogrešiva, istinita, pravedna, milosrdna, nevina, sveta.
Isus je Svetac Božji koji se rodio od Bezgrešne Djevice Marije koja Ga je začela po Duhu Svetom. Rodio se kao Sin Čovječji kako bi oslobodio „sve ljude od grijeha i smrti.
Njegova moć je strpljivo praštanje i uporno zaboravljanje grijeha u sakramentima Crkve.
Njegov zakon je vjera i povjerenje.
Njegova vladavina je u srcu čovjeka koji Mu vjeruje.
Njegov dar slobode je sloboda i opredjeljenje čovjeka za obraćenje.
Njegova pravednost je u Njegovom podlaganju volji Boga sve do smrti na križu.
Njegova istina i dokaz pravednosti i milosrđa je u Njegovom uskrsnuću.


Bog se potpuno predao i objavio čovjeku.
Početak razgovora Isusa s ljudima je Njegovo rođenje koje slavimo za Božić.


Prepoznat ćeš Ga u svom srcu.


17.12.2019. 09:15




Boga nitko nikada nije vidio: Jedinorođenac – Bog, koji je u krilu Očevu, On Ga je objavio (Iv 1,18).”



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts