Sunday, October 7, 2018

Ljubiti po Zapovijedi


"A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone (Mt 5,44)".

Ljubiti znači doći u rajsko stanje.
Ljubiš li neprijatelja, za tebe nema više fobija i strahova.
Zapovijed je da ljubiš Gospodina, Boga svoga, ali Njega ljubiš drugačije.
Ljubiti Boga po zapovijedi znači sve Mu vjerovati, ubaciti svoje pouzdanje potpuno u Njega, usuditi se. Zapovijed je za tvoje dobro i za tvoju korist. Ako ljubiš Boga tako da se uvijek oslanjaš na Njegove riječi i zapovijedi, Bog tada u tebi može slobodno djelovati, dobro djelovati, izvanredno djelovati.
Ljubiti bližnjega kao samoga sebe nije teško, bližnji su ti svi oni koji te trebaju, kojima je potrebna tvoja pomoć i koji su prema tebi blagonakloni.
Ali ako ljubiš neprijatelje svoje, činiš vrlo korisno djelo za sebe; činiš nemoguće, ali ne ljubiš ga zbog njega nego zbog sebe i svoje koristi.
Ljubiš li Gospodina, Boga svoga velikim pouzdanjem, ljubiš li svoju obitelj nježno i uzajamno, ljubiš li prijatelje iskrenošću, još uvijek te progone sumnje, strahovi, fobije i razne objede tvojih neprijatelja na koje ti reagiraš kao još gori neprijatelj pa je tako tvoj najveći neprijatelj u tebi samome. Ali kada svim svojim ljubavima pridodaš i ljubav prema neprijatelju, kako strancu, tako i sebi samome, izgubit će se razlog za sumnju u ispravnost tvoga života; izgubit će se razlog za ljutnju zbog nepravde jer ti si onaj koji hodi u svjetlosti vjere, a ta vjera ti nalaže da ljubiš neprijatelja, da načiniš taj skok, taj veliki salto i okret od prirodnoga načina života u natprirodno i tvoje zasluge su tada nevjerojatno velike; izgubit će se razlog za strahove i međusobne prijetnje; izgubit će se razlog za sumnjičavi oprez zbog mogućega napada neprijatelja na tebe. Jednostavno ljubi, ljubi od srca, ljubi svom dušom svojom, ljubi po savjetima, ljubi po zapovijedi jer ljubav po zapovijedi Boga tvoga nije isto što i beskrajna ljubav prema Bogu i prema tvojoj obitelji. Bog te ljubi više nego ti Njega, tvoja obitelj te voli, tvoji prijatelji te traže i lako je reći: i ja tebe volim. Ali neprijatelju, nekom zlobniku koji ti sudi, koji ti traži greške nije ni malo lako reći, onako u sebi, u svojoj nutrini: i tebe ljubim, po zapovijedi te ljubim, tvoji zlobni napadi oličenje su tvoje slabosti. Možeš li ljubiti neprijatelja kao što ja to mogu? Ne možeš, slab si, slabiji od mene, tvoji me napadi uopće ne uznemiravaju i ne bole. Ti si jedna izgubljena ovca, a ja vrijedim Bogu svome više nego moji grijesi pa ih neću niti počiniti jer Bog moj daje mi vidjeti nebeske pašnjake zato jer te ljubim po Njegovoj zapovijedi, neprijatelju moj.

Ubrzo razumijete da nemate neprijatelja osim onoga u sebi s kojim se morate tući čitava svoga života, ali ako ste tog neprijatelja pobijedili, zavoljeli, bolje ćete vjerovati Bogu i ljubiti svoga Boga, manje ćete upadati u grijehe, između ostaloga i zato što svi vaši zemaljski nemiri nestaju jer nestaju vaši neprijatelji. Mir Kristov!
‎07. ‎listopada ‎2018. 20:16:36

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts