Tuesday, November 24, 2015

Tajna Kuće kruha

           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Noini nasljednici po trojici sinova (Šem, Ham, Jafet) koji su preživjeli Potop raseljavaju se po svijetu (semiti, to jest arapski, malteški, ugaritski, hebrejski, fenički, aramejski, sirijski,  sumerski, kanaanski, semitsko-hamitski, etiopski, kušitski, egipatski, berberski, sudanski, bantu, bušmanski narodi i plemena te Jafetovi indoevropski), koloniziraju jedni druge i svatko razvija svoju kulturu ( zanimljivo je da je bilo računanje vremena oduvijek različito, ali da su uoči Pashe 14. Nisana, godine tridesete, u petak po židovskom kalendaru, kada umire Isus na križu, svi kalendari svih naroda dočekivali isti dan: subotu. Upravo tridesete godine Pasha je pala u subotu, osmoga travnja, usp. Iv 19,31 s Mt 26,17).
Usred kolonizacija, migracija i ratova počela je nova povijesna godina. Kako se drugačije mjeri vrijeme u svijetu, tako svatko po sebi računa datum rođenja Isusova, odnosno početka neke nove ere. Po svijetu čitavome vlada mnoštvo bogova, događaju se osvajački antički pohodi, egipatski pad u rimsku provinciju, pljačkaški pohodi barbara, indijanski mayanski ratovi, kinesko-mongolski ratovi, a Feničani, koji su već otkrili Baltik, Ameriku i oplovili Afriku, otkrivaju da se na Južni pol ne može i zovu ga krajem svijeta. “Ledeni krajevi svijeta” okružuju toplu betlehemsku špilju, dušu svijeta, jedino svjetlo dobra, pravde i mira. No, nitko ne zna za nju, iako su pomorci i trgovci vrijedni, ratnici i osvajači su hrabri, mislioci i filozofi znaju za pojam platonske duše, ideje i nevidljivoga te se pitaju gdje je aristotelovski “prvi pokretač” svega svijeta i života.
Svijetom hara duboka noć i mrak. Mama Marija i tata Josip nalaze se pokraj svojega novorođenoga djetešca, ali znaju da nije njihov na onaj način na koji su sva druga djeca mamina i tatina. U Betlehemu, “kući kruha” (hebrejski: beyth=kuća  +  lehem=kruh) za čitav svijet koji zbog kruha ratuje, nalazi se betlehemska štalica koja svijetli u okolnom svjetskom mraku. Iznad nje se pojavljuje velika zvijezda Davidovog Izdanka po kojoj tri mudraca s istoka pronalaze judejskoga namjesnika nad narodom i pitaju ga gdje je to novorođenče, novi kralj da mu se poklone i narodni književnici i svi raspoloživi glavari svećenički potvrđuju da se ima roditi po riječima proroka “vođa” i “pastir” naroda.
Duša svijeta dočekuje svoje roditelje u nadi koja je ispunjena radošću, dočekuje i privlači veliku zvijezdu koja dovodi one mudrace da joj se predaju u ime oružja i ratova, u ime nastradalih i tjeskobnih i u ime svih bogova svih naroda. Svi se oni prigiblju nad bodljikavim jaslama svijeta i postaju bijeli, sveti i lica im svijetle jer gledaju u djetešce, ali duša je svijeta nevidljivi prvi pokretač svega i obrtač ljudi. Mir se spušta kao sveta rosa na Kuću kruha i širi se preko onih ledenih rubova pa svojom toplinom otapa besmisao ratovanja, čak i među bogovima. Duša svijeta ne može ući u te ratove, ali dopire do života ljudi neposredno, lako i jednostavno, kao prva ljudska osobina, kao nevidljiva misao, kao razum i zdravlje bilo kojega čovjeka, kao neka spontana riječ i prvi glas kroz malo djetinjega živog plača i jecaja čovjeka koji se rodio i našao u naručju majke jer ona već razgovara s njim, njihove dvije riječi, riječi dviju duša kao da su jedno. No, duša svijeta odabra sebi najfinije mjesto kruha i vina kako bi se dogodilo opet čudo, nepoznato povijesti: nakon utjelovljenja po Duhu Svetome, događa se tjelesno i materijalno rođenje od Djevice, a slava postade poslije vidljiva te preklopi rubove svijeta, dostižući do svoga jedinoga pravoga Tate i Majke koji poručuju nesretnim bogovima svemira: danas vam se u Kući kruha rađa Izdanak kojega svi tražite. “Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima koje ljubi (Lk 2,14)!”.
I sve više svjetli još i danas u tami i tama Ga ne obuze. 24.11.2015. 10:55




No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts