Saturday, April 3, 2021

Izabranje




Naš Gospodin Isus izabrao je dvanaest apostola, a izabire i sve druge ljude za svoje poslanike, za svoje spašenike.

Zbog toga ne kažnjava nikoga ni za što prije Sudnjega dana jer nikada se ne zna kako će se obratiti pred Bogom onaj koga izabere i prozove Gospodin.

Odgovori im Isus: »Nisam li ja vas dvanaestoricu izabrao? A ipak, jedan je od vas đavao.« Iv 6,70



Eto, Isus daje priliku čak i svojim izdajicama. Štoviše, i njihovu izdaju često može oprostiti i poništiti.

Gospodin Bog izabire vjernike za sebe, za svoje kraljevstvo nebesko. Oni svi imaju slobodnu volju i mogućnost da se odazovu na bezbrojne pozive Gospodinove.

Kada čovjek jednom odluči i prihvati božanski poziv, dolazi odmah u milost Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. U tom svojem vjerskom stanju tek shvaća što je značio onaj Božji poziv i što znači njegovo izabranje za Božjega sljedbenika.



Između ostaloga, taj vjernik postaje Isusov miljenik, privilegirana osoba pred Bogom i anđelima, i pred svetima; u njemu sazrijeva želja i potreba da bude svet kao što je svet Gospodin. A Gospodin je trpio mnogo, trpio je i umro na križu radi svih ljudi, da ih spasi i da ih pozove da sudjeluju u svome spasenju, da se ne okrenu od Boga jer s one strane postoji samo pakao.

Sve više Isusov sljedbenik razumije otajstvo predanja za druge i trpljenja za druge. Život vjernika postaje blažen i proklet u isti čas. Blažen je čovjek koji živi u prijateljstvu s Bogom, taj želi za Gospodina dati više nego što može, uključujući i muke, nevolje i patnje ako je potrebno, a pokazuje se da je trpljenje potrebno često. Bog Otac daje snage vjerniku i blagost u trpljenju za Božju stvar, za ljubav prema Bogu i ljudima. Ako vjernik krene za Gospodinom, sve češće je to mukotrpan put u svetost, ali je prepun nemogućnosti zbog kojih se vjernik kaje i zbog kojih dobiva oproštenje od Boga. No, mnogi su sljedbenici gotovi dati sve što im Gospodin dopusti da žrtvuju. Radi ljubavi prema ljudima, radi svoje vlastite svetosti jer biti svet u Gospodinu neopisivo je lijepo i blaženo, pravedno i uspješno stanje i dobar život, zajedno s nadom u blaženost vječnu. 03.04.2021. 10:17



Kad biste bili od svijeta,
svijet bi svoje ljubio;
no budući da niste od svijeta,
nego sam vas ja izabrao iz svijeta,

zbog toga vas svijet mrzi.” Iv 15,19 

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts