Saturday, September 30, 2023

Nove i stare istine

Albrecht Durer - SVETI JERONIM

 

Završetak prispodoba: nove i stare istine

»Jeste li sve ovo razumjeli?« Odgovore mu: »Jesmo.«

A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.« Mt 13,51-52



Velika novost iz riznice Domaćina u kraljevstvu nebeskom je Sin Božji, Isus Krist.

Staro i dobro poznato je da je Gospodin jedan i da često nadahnjuje ljude svojim Duhom. To je prastara istina i vjerovanje po objavi Boga Izabranom narodu.

Po utjelovljenu i dolasku Riječi koja je sam očekivani Mesija, ali drugačiji od očekivanja, Isus donosi najveću novost kraljevstva nebeskoga: Bog je jedan, ali je Presveto Trojstvo, nalazi se u tri božanske Osobe.


Isus nam također tumači da neće svijet proći dok se sve ne zbude i ne ispuni svaka riječ iz prastarih spisa te da On sam nije došao ukinuti Zakon i Proroke, već ispuniti.

Dakle, dobra, stara istina trajna je vrednota i ništa što bi ljudi novoga izmislili neće zapravo biti novo.

Ali prema apokaliptičkim spisima možemo vidjeti da ni blizu još nije sve ispunjeno što se ima dogoditi. Novost je, dakle, Paruzija, Drugi Kristov dolazak na oblacima i u slavi, s pratnjom mnoštva anđela. To svijet još nije vidio.


Valja spomenuti da je starina bio Izabrani narod Božji koji se još uvijek računa kao postojeći, ali se uvećava kada se Isus okreće i poganima koji nisu imali pristupa u kraljevstvo nebesko do određenog trenutka. Kad se Mesija pojavio, sve se mijenja, ulazak svih naroda u Savez Božji dopušta Otac nebeski po svome prvobitnom naumu, s pojavom Isusova propovijedanja na obraćenje svih ljudi.

Dakle, Crkva je novost iz riznice kraljevstva nebeskoga, ali utemeljena još na starim Zapovijedima.

Novost je da se vjernik ne opravdava svojim djelima pred Bogom već isključivo po svojoj vjeri u Gospodina jer ona je zaista samo kraljevstvo nebesko čija vjerniku otvara mnoga vrata.


Starina je da Bog vrši razna čuda i pokazuje se kroza znakove nebeske, ali je novost što se svaki pojedinac u Duhu i istini može nagledati u svojoj vjeri svakojakih čudesnih znakova, simboličnih i onih s dubokim smislom.

Tako vjernik uči graditi na dobrim starim i kvalitetnim temeljima svoj dobar život vjernika Isusova.


Vječna i najveća novost u riznici kraljevstva nebeskoga jest objava i propovijedanje Isusa Krista, Njegova Muka, smrt za naše spasenje, uskrsnuće, uzašašće i poslanje Duha Svetoga na Crkvu koju je osnovao kao veliku sakramentalnu zajednicu gdje se u sakramentu Euharistije nalazi Isus kako bi uvijek bio prisutan među svojima.


Dakle, posluh Zakonu (Deset zapovijedi i Dvije zapovijedi ljubavi) kao čvrsta okosnica i vjera sa sakramentima kojih ima sedam kao nadahnut način života uvijek su na raspolaganju svakom čovjeku koji iskreno traži Boga i Njegovo kraljevstvo u kojemu vjernik u svakom trenutku doživljava svoje obraćenje iz zemaljskoga i vremenitoga života na vječni život u zajedništvu sa svima svetima i anđelima nad kojima svijetli Krist. 30.09.2023. 02:23



I ono što naučih bez primisli, to bez zavisti predajem, bogatstva njezina ne skrivam. Ona (mudrost) je neiscrpljiva riznica ljudima, i koji se njome služe, postaju prijatelji Božji, preporučeni darovima njezina nauka (Mudr 7,13-14)”.






No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts