Wednesday, December 7, 2022

Pokajnici


 

Ako smo Tvoj narod, Gospodine, a velimo da jesmo, vidi li se to po našim srcima, čuje li se to u našim molitvama, odjekuje li to u Tvome uhu?

Ako smo katolici, ako sve „znamo”, čitamo li Tvoju riječ, razumijemo li Tvoju poruku? Ili stvaramo u sebi Tvoju priliku na našu sliku, onako kako Te mi zamišljamo i mislimo kakav bi Ti morao biti?

Daleko je od zemlje nebo, daleko su Tvoje misli, Bože, od naših misli.

Ako o ljudima prosuđujemo naopako, kako onda možemo tvrditi i vjerovati da Tvoga Sina Krista prosuđujemo pravilno, kao da Ga razumijemo, kao da Tebe, Boga, dobro poznajemo?



Jednom prilikom grešnik reče drugom grešniku: „Ja ti opraštam, ali Bog ti neće oprostiti”. A Ti, Isuse, u svome milosrđu jedini praštaš. Postoji samo jedan preduvjet, treba Te zamoliti za oproštenje u sakramentu Pomirenja, u ispovijedi i iskrenom pokajanju. Činimo li to, mi, katolici?

Kad bismo se iskreno pokajali za grijehe i propuste kojih smo prilično svjesni, lako bismo shvatili da si Ti oprostio, ali da je nama potrebno neko dulje vrijeme da oprostimo, čak i sebi samima jer tek tada nastupa obraćenje čovjeka k Tebi, Gospodine.

Tada ne bismo sudili prije vremena, ne bismo pronalazili tuđe grijehe, već bismo molili iskreno za sve ljude, za sve grešnike.

Ako se mi ispovjedimo, kako onda da ne molimo da se i svi drugi pokaju i povjere Tebi svoje jade da im oprostiš.



Koliko puta izmolimo krunicu dok mislimo na svakodnevne probleme!

Koliko samo puta gledamo kako su drugi grešni dok razgovaramo s Tobom u molitvi!



A tada naiđe neki loš trenutak pa se sjetimo učiniti onaj iskreni kontakt s Tobom i zamoliti Te da nas izbaviš od nevolje. I tada nas čuješ, ali nas ne poznaješ kao svoj narod, svoga molitelja i vjernika. Ipak, ako smo zaista ustrajni i uporni, tada odgovaraš na našu molitvu. No, poslije Te zaboravimo, čak se niti ne pokajemo, već idemo dalje i govorimo da smo katolici. A mnoga čuda može učiniti molitva pravednika i kakav bi to bio pravednik koji se ne bi kajao, koji ne bi bio pokajnik i koji ne bi znao opraštati?

Na kraju vremena, kad opet naiđeš u slavi na zemlju, reći ćeš mnogima da ih ne poznaješ. To će biti istina, srce čovjeka koji nije pokajnik, Ti, Gospodine, ne poznaješ. 07.12.2022. 04:56



Zato ne sudite ništa prije vremena dok ne dođe Gospodin koji će iznijeti na vidjelo što je sakriveno u tami i razotkriti nakane srdaca. I tada će svatko primiti pohvalu od Boga.” 1 Kor 4,5





No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts