Tuesday, March 28, 2023

Razapeti zakon Božji



Zakon Boga našega velik je i vječan jer je on Božja riječ koja nikada uminuti neće. Deset zapovijedi Božjih vrijede oduvijek i zauvijek. Srce tog Zakona je ljubav, mada on može biti jako neugodan i opasan ako ga netko prezire. Zakon Božji može ubiti čovjeka, ali također daje život vječni.

Božji zakon daje nam Boga, daje nam Njegovo božanstvo, daje nam Osobu koja je Spasitelj svih ljudi, a daje nam i čovjeka, ljude oko nas, i daje nam da spoznamo sami sebe.



Po tom Zakonu zabranjeno je ubijati braću svoju, sve ljude, zabranjeno je ubiti sebe. Ali mi, ljudi, to ne poštujemo. Mi od Božjega zakona želimo načiniti sredstvo pomoću kojega uništavamo jedni druge. Ali ako to činimo, Zakon odgovara kaznom za nas.

Tko poštuje Božje zapovijedi, stječe vječni život jer su te zapovijedi ljubav, a ljubav nikada ne prestaje. Ako je tko samo malo vremena odvojio da promišlja o zakonu kojega smo dobili po Mojsiju i ako gleda na zapovijedi Isusove koji je taj Zakon ispunio, uvidjet će da svaka riječ u Zakonu vrijedi za sva vremena.



Umjesto da ljubimo Boga i da Mu se klanjamo, mi proizvodimo svoje ideje i bogove iako Dekalog nam kaže neka nemamo drugih bogova osim Njega. Zato smo nesretni i nezadovoljni, zato smo ljutiti i puni srdžbe i zato psujemo i proklinjemo, a time uništavamo sami sebe i svoje obitelji, zlobni smo i zavidni pa gnjavimo svojim frustracijama čitavu okolinu i jedni druge. Ne razumijemo ništa, čak niti tako jednostavnu riječ kakva je zapovijed Boga. Mi smo Boga i Njegov zakon razapeli, a da smo zapovijedi slijedili, spoznali bismo brzo slavu Božju koji se slavi u nama kada Ga štujemo i kada Mu se klanjamo jer kad slavimo našeg Boga, slavimo sebe slavom neprolaznom, slavom koja se očituje u vječnom životu. Jer Bog je vječan i tko je Božji, taj vječno živi, to jest proživljava vječnost u Gospodinu već na zemlji.

Samo Bog ima vlast dati život i oduzeti Ga, a Božji zakon je sam Bog, Božji zakon oživljava i ubija prema potrebi za ljudski spas.



Zakon je u svom drugom dijelu uputa za život, i to ne bilo kakav život nego ako se netko nađe u Gospodinu, u svojoj vjeri, taj uči kako se živi zemaljski život vječni.

Drugi dio je za napredne vjernike, a ne zato da bismo se prepirali oko dobra i zla.

Tu se naglašava poslušnost i poučljivost, vjernost, darivanje svojih kreposti drugim ljudima, pravednost i istina, a na kraju, za odlikaše, daje se i obrazloženje o svetosti. Svetost čovjeka, i to čovjeka vjernika, suprotno je od ljudske grešnosti i pokvarljivosti. Tu vjernik može naučiti spriječiti grijehe svoje i tuđe, grijehe koji rađaju smrt po istom Zakonu kada se on ne poštuje. Tu se može naučiti kako se grijeh začinje i kako se izbjegavaju grešne prilike.

I to je sve, sve što čovjek mora uvijek imati na umu. Zato Zakon od Boga nije težak, kratak je i jasan i svako ga dijete može slijediti. Svako dijete bi samo od sebe slijedilo lakše Božje zapovijedi da ga odrasle osobe ne uče suprotno.

Tko uči kako se na zemlji živi vječni život, na svom primjeru, u svojoj vjeri, u praksi vječnosti, taj obiluje životom i snagom, zadovoljstvom i radošću.

Tim je teže shvatiti onoga tko Boga ne ljubi i tko proklinje. Tako je malo potrebno napora i vremena da se čovjek udubi u promatranje Zakona, a tako je velika nagrada samog Zakona, Riječi Božje. 28.03.2023.



Mudrost doduše navješćujemo među zrelima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni knezova ovoga svijeta koji propadaju, nego navješćujemo Mudrost Božju, u Otajstvu, sakrivenu; onu koju predodredi Bog prije vjekova za slavu našu, a koje nijedan od knezova ovoga svijeta nije upoznao. Jer da su je upoznali, ne bi Gospodina slave razapeli.” 1 Kor 2,6-8





 

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts