Thursday, March 23, 2023

Otvori srce


 

Tko nije čuo kako je Mojsije izveo izabrani židovski narod iz ropstva u Egiptu?

Tko nije čuo kako je Mojsije od Gospodina dobio Deset zapovijedi na brdu Sinaju?

Tko ne zna za Mojsija, velikoga proroka po kome nas je sve Gospodin Bog učio i po kojemu je činio božanska djela, a sve da nas izvede u spas, da nas izbavi od vječne smrti?



Ako netko ne zna, dok je Mojsije primao Dekalog na Sinaju, izabrani narod u dolini pustinjskoj postade nestrpljiv. Svi su čekali Mojsija da im donese spas od Gospodina, ali mnogi su posustali u vjeri i strpljenu jer bijahu umorni od puta po pustinji, gladni su čeznuli za egipatskim punim loncima, žedni su jadikovali ili se bunili, a da su slobodni od dugogodišnjega robovanja nisu još spoznali, nisu poznavali slobodu.

Navikli živjeti po mjeri mnogih egipatskih izmišljenih bogova, nisu imali još otvorene oči vjere u jedinoga Boga svoga. Stari Egipćani bijahu mnogobošci, štovali su kipove koje su načinili od zlata, štovali su i zlatno tele koje nije moglo ni čuti, ni govoriti, a bijaše proizvod ljudskih ruku.

Tako su u izabranom narodu, u svojoj nezrelosti i nestrpljivosti, neki počeli dizati pobunu pred zamjenicima Mojsijevim. Počeli su sakupljati zlatninu i nakit da bi od svega načinili boga čiji spas su očekivali, da bi svojim rukama pretalili svoj nakit i dragocjenosti i pretvorili ih u božanstvo. Načiniše ono slavno zlatno tele pa mu se klanjahu.

A kad Mojsije napokon siđe s planine, bijela lica od slave Gospodnje, i kada donese dvije ploče Saveza Božjega sa svojim narodom i kada vidje Mojsije zlatno tele i mnoge ljude koji podivljaše oko toga, podijeli on čitav narod: na jednu stranu odmakne vjerne i strpljive, a na posebno mjesto izdvoji sve koji ludovaše oko zlatnog teleta da ih Gospodin pogubi u vječnu kaznu.



Svi koji štuju načinjene idole, a ne klanjaju se u vjeri pravome i jedinome Bogu, nesposobni su za plodan život. Tko vjeruje u Gospodina, taj čini velika djela, mada za njih ne čuju ni oni koji su blizu, niti oni koji su daleko. Dobra djela ne spašavaju čovjeka. No, po vjeri svojoj, po kojoj se čovjek spašava, čovjek čini milosrdna i dobra djela što proizlaze iz vjere.



Mojsije u Bibliji bijaše pralik Isusov, znak za ljude, znak koji najavljuje dolazak Gospodnji na zemlju, dolazak koji oslobađa ljude iz ropstva grijeha koji za svoju posljedicu imaju smrt.

No, ljudi su nestrpljivi jer su nezreli, htjeli bi odmah sve imati, htjeli bi biti besmrtni sada, odmah.



Za Mojsija je svjedočio Bog kao što i za Isusa svjedoči Otac naš na nebesima: Isus je pravi Bog čiji povratak moramo čekati u vjeri i strpljenju, čije kraljevstvo moramo tražiti da bismo sazrijevali u dobrim djelima. Jedino tako ćemo zbaciti okove grijeha sa sebe jer Gospodin će za nas svjedočiti i Majka Marija.

Na kraju života, na kraju svijeta, Gospodin Isus, naš Bog sudi kao što je presudio po Mojsiju onima koji su djela svojih ruku i misli svoga ljudskoga uma pretvarali u ideju o bogovima i božanstvima.

Strpljenje vjernika Bog će nagraditi vječnim životom, a dok čekamo kraj, u vjeri možemo doživjeti, vidjeti i čuti ono što nikada oko ljudsko nije vidjelo, niti uho ljudsko nije čulo jer to je Bog priredio onima koji Ga ljube. 23.03.2023. 06:31



Nego, kako je pisano: Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube.” 1 Kor 2,9



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts