Monday, December 31, 2018

Godišnjaci




Da li blaguješ Isusa?
Blaguješ li Njegovo Tijelo?
Što ti radi tvoje tijelo i gdje se nalazi u onim trenutcima kada moliš Boga, busaš se u prsa katolička i hrvatska, prosipaš vjerske mudrolije i možda sjediš u kafiću gdje ti i tvoji prijatelji tipkate po mobitelu?
Još se pripovijeda o Božiću, još su nam božićna drvca okićena, još ima i ića i pića, ima i sredstava koja su prikupljena za proslavu "blagdana",
ali tijela su nam već u novogodišnjoj noći i pitanjima o tome gdje će se dočekivati stara ponoć i novo jutro.
Ali blagdani još nisu gotovi, završeni. Božićno razdoblje još teče.
Internet i društvene mreže mogu uvelike utjecati na duh ljudski, poticati vjerske osjećaje, ali ljudsko tijelo također mora od nečega živjeti i egzistirati.
Bog je sve u svemu, vjernik Božji jedna je cjelovita osoba, gdje mu je duša, tamo mu je i tijelo iako duh može "šetati" za to vrijeme; gdje je vjerniku tijelo, tamo mu je i duša, bilo da ispija kave u kafićima, bilo da sjedi doma na laptopu i jede sendviče, pizze ili gricka oraščiće.
Mnogi za Božić vole obiteljsko okupljanje, a mnogi među njima čeznu za još nečim, za nečim dubljim i višim, za Bogom. Zbog toga pune su naše katoličke crkve u ta vremena. Mnogi od mnogih vjernika imaju i svoj naziv, oni se zovu godišnjaci. To su vjernici koji ne razumiju i ne vjeruju da je Tijelo Kristovo živi Bog pod prilikama kruha i vina, da je misno slavlje bez mobitela jedini stvarni i nadasve privilegirani susret čovjeka s Isusom Kristom. 
Kada vjernik, koji se je ispovijedio na vrijeme, dolazi na pričest, njega tada primaju u Isusovo kraljevstvo sam Bog, anđeli i svi sveti, živi i preminuli; to je njihovo zajedničko tjelesno i duhovno sjedinjenje, to je primanje božanske naravi koja je čovjeku nadnaravna, ono nešto dublje i više; to je primanje Tijela u tijelo, doslovno; to je život i to život vječni; to je mir i to mir Božji; to je spas i to spas od smrti. Pričešćivanje je otajstveni čin koji dovodi čovjeka u stanje vjere, nosi ga u vjerska prostranstva gdje čovjek nadilazi svoju nesavršenu narav, svoju grešnu ljudskost.

Tijelo Kristovo nije samo neki znak, samo neka riječ, samo neko brašno s vodom, nije samo proizvod ljudski već je posvećeno i utjelovljeno tijelo Boga našega, Isusa i Njegove ljubavne žrtve, odnosno predavanja čovjeku vjerniku. Tu se, na misnom slavlju, slavlju Euharistije događa utjelovljenje Krista pod prilikama kruha i vina, utjelovljenje Boga u tijelo vjernika.

Tijelo Kristovo nije virtualna egzistencija već stvarnost života ljudskoga. Bez toga nisi ništa, običan žuti list na vjetru. Bez Njega si prah i pepeo. Bez Njega si zaista samo nešto malo više od životinje koja ima razum i koja govori, bez Tijela Kristova za tebe Krist kao da nije ni uskrsnuo, kao da nije ni hodao po zemlji, kao da nikada nije ni postojao, kao da se nikada nije ni rodio.
Godišnjaci, zašto dolazite za Božić u crkvu, a drugim danima ne?
Dolazite li gledati "živu" bajku? Kršćanstvo nije lijepa priča i dječja bajka, a sam čin krštenja je cjeloživotna obaveza i navika, inače si u smrtnom grijehu. Inače umireš. Inače ljudske stanice u tvome organizmu atrofiraju, boleštine te napadaju, mozak odumire sve brže.
Ako misliš da je vjerski život samo jednoročan čin opredjeljenja, zašto za Božić dolaziš u crkvu?
Ako znaš sve ovo, a ipak te nema na Euharistijekim slavljima, što te navodi da dođeš jednom godišnje, okreneš se, odeš i zaboraviš.
Jesi li dosljedan sam sebi ili si podijeljena osoba između vjere i ateizma? Jesi li dosljedan sam sebi kad se pojaviš u crkvi ili jesi li dosljedan sam sebi kada dobiješ djecu pa odeš tu djecu krstiti? Ako te nema u crkvi, što tražiš tamo jednom godišnje? Ili ako znaš što tražiš i koga trebaš, zašto te nema? Zar ne znaš da je Božić tek rođenje na život? Zašto onda taj život ne živiš punim plućima, tu slobodu, mir, pravednost i ljubav, zašto to ne živiš? Zašto skačeš sam sebi u usta, zašto ne vjeruješ sam sebi, svojim odlukama i svojim riječima, svojim opredjeljenjima? Zašto ne vjeruješ Bogu nego se pouzdaješ u tračeve ljudske?
Dođi na misno slavlje, pokušaj, provjeri, a onda se busaj u prsa koliko god želiš. ‎31. ‎prosinca ‎2018. 06:18:06


No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts