Saturday, January 2, 2016

Čovjek kao Oltar


Koliko gladuju siromasi za materijalnom podrškom koja dovodi do duhovnih dobara, koliko čeznu za zdravljem, slobodnim vremenom i novcem da bi pristigli na sva željena hodočašća, koliko žeđaju, a ne mogu si priuštiti! Nemaju dobre i odgovarajuće obuće, nemaju zdravo tijelo, nemaju tjelesne snage, ne stižu na sve, a nemaju niti za pripomoć, prijevoz i okrijepu. Sve njihove čežnje i vapijuće molitve, jer to im jedino preostaje i toga jedino imaju u izobilju, Gospodin čuje. Čuje, osluškuje i uslišava. Sve te gladne napuni duhovnim dobrima, ide prečicom, žuri k njima, a odmiče se od onih koji su uspješno stigli do cilja, do nekog Oltara.
Kako je osvijestio Abrahama, kako je stigao do Svetog Pavla i kako je samo prišao Djevici Mariji!
Od koljena do koljena dobrota je Njegova nad onima što se Njega boje. U povijesti svetih ljudi izabire sebi pojedince i strpljivo ih okuplja oko sebe kao kvočka svoje piliće.

Kako su siromašni licemjeri i ljubitelji forme i formalnosti, kako su smiješna slavlja bogatih koji se osjećaju obaveznima svojim obožavateljima prirediti svaki dan neku novu senzaciju!
Kako su nesretni oni koji pokušavaju izmoliti neke molitve nekako na silu i žele hranu, obilje, tjelesnu moć! Ta, sve je u duhovnoj snazi. Naš Bog je Duh Stvoritelj. Duh se ne umara, nije mu potrebno ništa, nikakva energija koja će proizvesti snagu i pripremiti čovjeka za molitveni život. Duh je taj koji proizvodi svu energiju, izobilje duhovne snage i inicijative koja pokreće misli, a one potom pokreću tijela naša, sastavljaju molbe, uzdišu u vapajima, izgovaraju riječi koje im duh daje izgovoriti.

Kako je zarobljen onaj koji drži da se mora sačuvati od utjecaja loših ljudi, psovača, zločestih namjera pa sakriva svoju vjeru jer tada misli da čuva riječ Boga u svome srcu!
Ne stavlja se svjetlo pod ormare nego visoko da svijetli svima i razbija mrak.
Kako je milostiv onaj koji vidi zabludu pa je pokuša rasvijetliti i protumačiti, ispovijedati jasno svoju vjeru takvu kakva jest. Vidjeste me gladna i dadoste mi jesti, govori Isus, Gospodin. Blago onome tko unese tračak svjetla u neko zatvoreno srce, njega će pohoditi Bog. 01.01.2016. 19:00

Danas i svaki dan slavimo velike svetce koji su dali puno doprinosa Svetoj Crkvi. Rijetko spominjemo kao svetoga nekog siromaha. I siromasi su na kušnjama, i siromasi daju doprinose svoje. Nema tko bi čuo za njih, nema tko bi tražio da neki siromah dođe na glas svetosti. Danas se spominje jedan siromah, seljak Izidor kojemu Bog dade da ga mnogi vide i  za kojega Bog sam ukaza na svetost njegovu pred svjedocima kojih se glas sluša. Izidoru Bog pošalje anđele da ih vide pokraj njega. Svugdje, pa i među siromasima, svetce prate mnogi zavidnici koji o njemu loše govore jer životi svetaca su pripovijesti o ustrajnosti i strpljenju kao što vidimo i na primjeru našega blaženika Alojzija Stepinca .02.01.2016. 05:29
Vidi link





No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts