Saturday, January 24, 2015

Svijeća za Hrvatsku Narodnu Banku


Zakonodavna vlast je politička, izvršna vlast je militantna, a  pravosudna vlast je sudska. One čine državu. Očigledno je da moraju surađivati i da nikada ne mogu idealno surađivati. To se najčešće događa u demokraciji. U demokraciji, dakle, poželjno je da se različiti elementi jedinke malo slažu kako bi jedinka opstala, a malo ne slažu kako bi jedinka također opstala jer diktatura ne traje predugo. Mora se dogoditi i po koji sukob.
Nepojmljivo je da je politička vlast ona koja nije strukovna iliti stručna vlast nego uvijek mora konzultirati struku ( pravosudnu ili vojnu). Nitko, drugim riječima, ne može dokazati ili argumentom istjerati činjenicu da je neki političar dobar ili loš. Ako vam se političar u demokraciji ne dopada, smijenite ga.
Popratna sredstva za vladanje jesu ekonomija, mediji, banke. Retorika kojoj nitko ne može povjerovati jest da je neka banka zapravo zakonodavna vlast. Banka uopće nije vlast u demokraciji kao što niti novac ili zlato nemaju sposobnost vladati.
Stoga ne znam zašto palimo svijeće pred centralnom hrvatskom bankom. Bankari imaju pravo koje su im dale države. Banka koja nije hrvatska banka, a takve su uglavnom sve, ovisi o sredstvima iz drugih zemalja i radi u njihovom interesu. Već je i to protiv interesa Hrvatske i njezine politike što je omogućila da gotovo sve banke postanu inozemne, a nije osnovala obrazac po kojemu bismo imali više nacionalnih, odnosno nacionaliziranih banaka.
Europska središnja banka je učinila maksimalno ono što  jedna banka može po pitanju kamatnih stopa, ali je za očekivati da će kamate porasti u hrvatskim bankama i HNB je tu nemoćna kao što je i nemoćna pred nalozima hrvatske politike. Banka nema vlast odlučivati i poza hrvatskoga premijera kako je u sukobu s bankarima i kako ih je prisilio da prihvate zamrzavanje švicarca je kontradiktorna jer hrvatska vlada je ta koja bankama omogućuje da rade za inozemne interese, a ne za hrvatske.
Slijepilo naroda u Hrvatskoj nije toliko koliko je slijepilo vladajuće kaste koja je jako šeprtljava jer vjeruje retorici po kojoj su banke odgovorne za sve. Ipak su moćnici u politici ti koji osnivaju središnje banke, a da bi čovjek stigao u politiku i obogatio se u prvom redu mu je potrebno stručno znanje, a ne dodvoravanje lopovlucima političara koji su nesposobni jer vjeruju da se na taj način mogu održati u bogatstvu. Neophodno je osuditi vladajuću kastu kako bi se odluke o zaduživanju mogle poništiti po istom ključu po kojem se mora poništiti i protuzakonita prodaja hrvatskoga vlasništva.
Zašto su zapalili svijeće pred HNB-om? HNB je protumačila građanima i to joj se mora priznati jer nikakva druga ovlaštenja banke nemaju, niti mogu imati.
Drugo je kad se osnivaju institucije koje su financijsko-administrativne, ali  i one su samo sredstvo pomoću kojega moćnici, odnosno političari upravljaju.

 Ekonomija je također stvar struke i profesionalnosti. Ako želite opstati, morate imati potrošače; ako želite osvježiti svoje gospodarstvo, morate potaknuti siromašnije zemlje da više troše, odnosno, morate im ponuditi kredite i onda opraštati dugove kako bi ih održali u stanju potrošača od kojega izvlačite korist.
Hrvatska je toliko bogata da joj krediti nisu potrebni, ali joj je politika dugo vremena bila čimbenik osiromašenja pa se ona ipak mora okoristiti suradnjom s inozemstvom, ali može biti presedan po načinu na koji će uzimati kredite i postati koristan potrošač, odnosno uvoznik i po načinu na koji će sredstva upotrijebiti za razvoj proizvodnje, to jest izvoza. Vrlo je važno kako će Hrvatska ispregovarati s Europom  međusobne interese.
To je još jedan razlog zašto treba osuditi sadašnju vlast koja očigledno ima namjeru zatvoriti granice i stvarati kolhoze pa ljudima pokušati protumačiti kako ih je izvukla od propasti u posljednji trenutak. Suradnja je s Unijom strateški hrvatski interes, a hrvatska vladajuća klika nije uopće stručna u iskorištavanju te suradnje jer da imaju malo soli u glavi, već bi se riješili na lak način oporbe i održali bi se na vlasti. Budući da nemaju pojma i da su uglavnom šeprtljavi, moraju se očitovati kao obični nerazumni pohlepnici.
Zauzdavanje slobode govora je još jedan razlog zbog kojega je ova vlast nekompetentna. Zastrašujuće je kako ne znaju svoje vlasništvo nad državnom televizijom upotrijebiti u vlastitim interesima. Sva sreća je da je narod konačno osiromašio pa se ljudima otvaraju oči. 24.01.2015. 04:43

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts