Tuesday, January 13, 2015

Pavao u Ateni




SAVLE, ZAŠTO ME PROGONIŠ?
Savle bijaše učeni čovjek iz židovstva, bijaše Židov, pripadnik naroda Božjega, obrazovani farizej, vjerski učitelj.
Istovremeno bijaše odgojen kao poganski građanin, također veoma učen u svjetovnim naucima.
Živio je u prvom stoljeću poslije Krista. Tada je antička filozofija bila pred velikim egzistencijalnim i  filozofskim pitanjima. Sokrat za osnovu svog poštivanja zakona uzima činjenicu da poštuje sporazum društva u kojem živi.. Polazište Platonove filozofije je učenje o idejama koje su jedina prava zbilja. Aristotel naglašava važnost logike ili rasuđivanja u filozofiji. Svi  tadašnji građani pokušavaju naći Nepoznatog boga u cijeloj plejadi bogova o kojima se stvaraše mitovi.
Židovi za to vrijeme imaju ustroj vjerske zajednice koja u svjetlu  originalne prastare vjere u Jednoga Boga naučava o tome kako je već i trgovanje zapravo početak grijeha, odnosno  odmak od razumnoga i realnoga života.
Nije nikakvo čudo da je Savao bio jako usredotočen na apstraktna pitanja o životu, egzistenciji čovjeka i  istovremeno žarki poklonik židovske mudrosti i načina razmišljanja. Uza sve to, bio je i dobar obrtnik, šatoraš. Imao je dobar posao u administraciji.
Vjera njegova bila je farizejsko poštivanje Mojsijevoga Zakona, ali je sigurno bilo i veliko i nadahnuto poznavanje Proroka i Psalama. No, on nije vjerojatno očekivao Mesiju kao živoga čovjeka i kralja židovskoga naroda  jer je vidio da o tome Mesiji građani tadašnjega Rima ništa ne znaju što je bilo dovoljno da Savao površno i uporno misli kako ništa nije tako sveto kao poštivanje Zakona židovskoga i vrijednosti o kojima je naučio u poganstvu kao što su obrazovanje, ugled, marljivost i slično.
Izgleda da je rimskom građanstvu nedostajalo samo jedno, a to je konkretna vjera i iskustvo Boga živoga. No, mnogo puta se je dokazalo, a naročito u životu i obraćenju Svetoga Pavla, kako ta jedna naizgled neznatna razlika među narodima zapravo postaje sve veća i veća prepreka,što se čovjek više priklanja svojim idolima, odnosno što više čini otklon od Jednoga Boga židovskoga.
Savao je  progonio prve kršćane jer su izgledali kao odmetnuta sekta od židovkoga Zakona dok ga nije sam Gospodin Bog prosvijetlio te je od njega nastao najbolji teolog svih vremena, obraćeni Pavao koji je otišao svekolikomu svijetu naviještati onoga Nepoznatoga boga o kojem taj svijet niti danas, izgleda, pojma nema.
Pavao u Ateni, Djela apostolska, glava 17, redak 22-23
22 Tada Pavao stade posred Areopaga i reče: "Atenjani! U svemu ste, vidim, nekako veoma bogoljubni.
23 Doista, prolazeći i promatrajući vaše svetinje nađoh i žrtvenik s natpisom: Nepoznatom Bogu. Što dakle ne poznajete, a štujete, to vam ja navješćujem." 
13.01.2015. 09:49

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts