Wednesday, January 21, 2015

Melkisedek, kralj Jeruzalema



U Starom zavjetu postoji nebrojeno puno likova koji predstavljaju pralik Isusa Krista, postoji puno osoba koje Krista predstavljaju i naslućuju, od Mojsija do svih proroka; Isusovo kraljevstvo se nebesko pokazuje već u Obećanoj zemlji na početku pa sve do Novog zavjeta. Prvi takav lik pokazuje se već Abrahamu, oko dvije tisuće godina prije Krista. To je Melkisedek koji dolazi Abrahamu u susret nakon što je Abraham porazio kraljeve koji su osvajali gradove u to vrijeme kako bi spasio svoga nećaka Lota iz njihovih ruku. Melkisedek se pojavljuje iznenada, ni od kuda i o njemu je napisano jedva nekoliko riječi, ali je ostao u pamćenju čitavoga Božjega naroda sve do danas.
Knjiga Postanka 14, 17-20
 17 Pošto se vratio, porazivši Kedor-Laomera i kraljeve koji su bili s njim, u susret mu, u dolinu Šave, to jest u Kraljev dol, iziđe kralj Sodome.
18 A Melkisedek, kralj Šalema, iznese kruha i vina. On je bio svećenik Boga Svevišnjega.
19 Blagoslovi ga govoreći: "Od Boga Svevišnjega, Stvoritelja neba i zemlje, neka je Abramu blagoslov!
20 I Svevišnji Bog, što ti u ruke preda neprijatelje, hvaljen bio!" Abram mu dade desetinu od svega.  
Abrahamu je to bilo prvi put da mu netko uopće spominje Jednoga Boga za kojim je on tako strastveno krenuo kao jedan jedini čovjek koji odbaci lažna božanstva i povjerova objavi Svevišnjega u svome srcu. Također, Abrahama nitko nikad nije blagoslivljao osim Melkisedeka. Kad je Abraham čuo kako mu Melkisedek udijeljuje blagoslov, nije ga pitao uopće odakle dolazi i tko je taj čovjek zapravo. Očima vjere Abraham je prepoznao svoga brata, ali je također i spoznao kako nije jedini u potrazi za Bogom, Stvoriteljem svega. Melkisedek je očigledno poznavao istoga toga Jedinoga Svevišnjeg Boga o kojemu Abrahamu nije nikada nitko rekao ni riječi. Bio je to značajan susret za Abrahama, a kad mu je Melkisedek dao još i blagoslov od Boga, Abraham spozna da je Melkisedek nešto više od običnoga brata po vjeri, da je svećenik Božji. Također je značajno¸da Melkisedek iznosi kruh i vino, posvećeni prinos za zajedničko blagovanje u Bogu Svevišnjemu, prije nego što će Bog Svesilni sklopiti Savez s vjernim Abrahamom te Abraham odmah daje Melkisedeku desetinu od svega što je imao kao svoj prinos i doprinos, ali i poštovanje i zahvalnost Bogu što mu pošalje Melkisedeka.
Melkisedek se spominje i u današnjim bogoslužjima, a u Novom zavjetu postoji i potvrda uspomene na njega kao na pralik i predokus Isusa Krista (Poslanica Hebrejima, glava 5 i 7). 


Psalam 110
Mesija—kralj, svećenik, pobjednik

Psalam. Davidov. Riječ Jahvina Gospodinu mojemu: "Sjedi mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama!
Žezlo tvoje moći protegnut će Jahve sa Siona: vladaj posred svojih neprijatelja!
Spreman je tvoj narod u svetim odorama za dan tvog junaštva: kao rosa iz krila zorina uza te su mladi ratnici."
Zakleo se Jahve i neće se pokajati: "Dovijeka ti si svećenik po redu Melkisedekovu!"
Gospodin ti je zdesna, on će oboriti kraljeve u dan gnjeva svojega.
On će sudit' narodima: bit će trupla na gomile, po svoj zemlji raskoljenih glava.
Na putu će se napit' iz potoka, visoko će dignuti glavu.




No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts