Monday, January 12, 2015

Skeptici su uvijek u krizi

Prvo što progovara Isus nakon krštenja svojega, prve riječi koje je progovorio i kojima se obratio narodu, ali i svakome pojedincu koji se našao u blizini ili Ga slijedio iz daleka, bile su riječi savjeta, upozorenja i riječi kojima se odmah predstavlja “kao Onaj koji ima vlast” i kao Onaj koji zna i koji će reći sve i učiniti sve ono o čemu je progovorio.
Evanđelje po Marku, glava 1, redak 15
15 "Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!" 

Tim riječima počelo je novo nebo i nova zemlja, preokret u povijesti čovječanstva, spasenje svijeta.
Neugledne vanjštine, ili sasvim uobičajena izgleda i bez pokazivanja mišića, pokazivanja moći Isus je došao u vrijeme velike krize svojega naroda i izgledalo je da zbog te krize pada On sam kao najveća žrtva.
Nitko “razuman” nije Mu mogao vjerovati, barem ne odmah i potpuno; svatko ima pravo reći da je skeptičan prema tom Isusovom autoritativnom stavu i riječima i mnogi se na Njega nisu morali niti obazirati. Isus je bio Čovjek, Osoba ljudska koja je mnogim skepticima izgledala kao žrtva svoje ideologije i sanjarija. No, kada je umro za otkup grijeha svih ljudi, nakon propovijedanja i trogodišnjeg javnog djelovanja, nitko više nije mogao ostati nezainteresiran Isusom Kristom: ili Mu vjeruješ, ili svoj skepticizam moraš žestoko braniti uvredama, protivljenjem, zločinima, a svime time pokazuješ da si Mu zapravo povjerovao.
Tko bi rekao da će Kralj Nebeski doći kao siromah u jednoj haljini, tko bi rekao da se neće boriti protiv skeptika, a ipak da će lukavo izmicati od njihova ubojita oružja, tko bi rekao da je Kralj ovdje da nas iskuša? Kada je pozvao prve učenike, sigurno je upotrijebio moć svoje ljubavi, ali je vjerojatno i dopustio Ivanu, Andriji, Petru i Jakovu da Mu svatko od njih odgovori bilo kako ili nikako, svatko na svoj način. Rekao im je Evanđelje, Radosnu vijest, radosnu za svakoga, i onoga tko je u krizi patio, i onoga tko je uporno ribario bez dobra ulova, i za čitav narod, štoviše, za čitav svijet. Radosnu vijest i za one koji su odlučili biti samo skeptici cijeloga života: promijeni se i vjeruj. Vjeruj jer se približilo Kraljevstvo moje.
12.01.2015. 17:57


No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts